Autobusové stanoviště Gagarin

Autobusové stanoviště Gagarin
Spoluautoři:Lukáš Komín, Jaroslav Svoboda
Adresa: areál škol Hradecká, Telč, Česká republika
Investor:Město Telč
Realizace:12.2014


foto: © Jaroslav Svoboda, www.jsphoto.cz

Urbanistické řešení

Jedno město, stovky cestujících, jeden přístřešek - objekt zářící, o čase informující a před deštěm, větrem, sněhem a sluncem nejen cestující, ale i historii chránící.

Architektonické řešení

Autobusové stanoviště Gagarin vzniklo v nevyužité ploše mezi místní základní školou a Gymnáziem Otokara Březiny. Hlavním důvodem návrhu přístřešku a navazujících ploch bylo zlepšení dopravní situace v době největší frekvence autobusových spojů a především zvýšení bezpečnosti cestujících těchto spojů využívajících. Svým umístěním v autobusovém zálivu, uvnitř zelených ploch, přístřešek plní nejenom svoji základní funkci, ale je i možností potkávání se místních lidí i návštěvníků města, v letních měsících s využitím odpočinkových míst.
Ozvláštňujícím architektonickým prvkem je umístění jedinečné bronzové plastiky vytvořené akad. sochařem a místním rodákem Rostislavem Magnim a brněnským výtvarníkem Arnoštem Chalupou roku 1977. Dílo, stojící od roku 1981 na v minulosti přehlíženém místě o pár desítek metrů blíže k silnici, nalezlo důstojnější místo vetknuté do krajního, betonového pilíře. Do kulové skořápky vytvořené na počest prvního člověka mimo zemskou atmosféru, Jurije Alexejeviče Gagarina, byly k našimi předky zanechaným dokumentům přidány zprávy z probíhajícího období v nynější hmatatelné podobě i na současných datových nosičích.
Zbývá se pouze připojit k dochovanému přání tvůrců plastiky, které bylo nalezeno uvnitř: „Zhotoveno v naději, že dílo přetrvá alespoň desítku let neklidného času.“

Konstrukční a materiálové řešení

Hlavními nosnými prvky stavby jsou dřevěné BSH profily, spolu s fasádními prkny tvořící jednotlivé svislé panely. Střecha ve sklonu 15° je ze dvou kusů lepených CLT panelů, které jsou spojeny se svislými prvky ocelovými styčníky. Ochranu proti povětrnostním vlivům zajišťuje trojice tvrzených skel a boční stěna z KVH profilů opláštěná pohledovým řezivem, ve které je integrován zářící ukazatel času, jeden z praktických prvků pro cestující. Tím dalším je 12 stojanů na bicykly, pro využití aktivními cestujícími. Namísto klasického veřejného osvětlení jsou do stropních desek zafrézovány LED pásky, které mohou v průběhu noci měnit bílý povrch přístřešku barvami spektra jako chameleon. Neobvyklost místními kladně přijata, orgány památkové péče následně zakázána.
Jiří Ondráček
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Založení
David Stütz
27.09.16 08:45
supr
Jiri Vitek
12.10.16 11:23
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ARCHOO s.r.o.