Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     

Rekonstrukce rodinného domu v Pardubicích

Autor: Mixage, s.r.o. | Ondřej Teplý, Libuše Eichlerová
Adresa: Pardubice, Česká republika
Projekt: 2007-08
 Realizace: 2009

Jedná se o jednopodlažní dům částečně podsklepený s obytným podkrovím. Stávající objekt rodinného domu ze 30. let minulého století byl velmi razantně rekonstruován v 70. letech (změna oken, fasády, severozápadní nástavba … ).
Rovněž byla k domu přistavena hmota garáže spolu s rozšířením obytné části směrem jižním do zahrady. Střecha nástavby byla využívána jako terasa. Do současné doby byl objekt obydlen a plně využíván, nicméně některé konstrukce a instalace už jeví známku stárnutí. Paradoxně nejvíce je poškozena přístavba ze 70. let. Studie řeší rekonstrukci domu včetně přístavby.

Koncept
aší snahou bylo vytvořit kontrast mezi starým a novým. Vrátit starému domu eleganci a romantiku doby svého vzniku a využít přístavby ze 70. let. Jasně ji objemově definovat a dát jí novou, současnou tvář, která bude starému domu spíše doplňkem, jemným závojem. Dalším důležitým předpokladem byla snaha v co největší míře využít stávající konstrukce a rovněž využít základního půdorysného/dispozičního členění domu. 

ispozice
odle požadavků klienta a možností domu jsme se snažili v maximální míře propojit prostory přízemí domu s obytnými místnostmi a otevřít dům do zahrady, která je po většinu dne slunným místem. Obytná místnost v přízemí je členěna pomocí atypické knihovny. Byl kladen důraz na čitelné a jasné zónování a funkčnost. Patro domu využívá z části stávajícího členění a je zvětšeno o prostory nad přístavbou, kde je částečně zachována terasa, zároveň rozšířena koupelna a přistavena ložnice s velkým oknem do zahrady. 

mota / Fasáda
ejstarší část domu z let třicátých očišťujeme a necháváme v pohledech z ulic jeho starou tvář, kterou jemně tónujeme v odstínech šedi. Rušíme brutální nástavbu sedmdesátých let směrem k sousedovi a obnovujeme krov šikmé střechy. Otvory osazujeme okny původních velikostí a zjemňujeme jejích členění. Nová část domu vzniká rekonstrukcí a nástavbou na původní přístavbě z let sedmdesátých. Abychom zjemnili kubickou hmotu, oblékli jsme přístavbu do „závoje“ z dřevěných lamel. Tento rastr rozostřuje hrany přístavby a přístavba nepůsobí tak hmotně. Důležité bylo pro nás vytvoření kontrastu, dialogu mezi starým a novým, rovnocenné partnerství, žádný podřízený vztah.
Mixage, s.r.o.


















Projekt
Fotografie
Ester Havlová
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 29.09.16
Návštěvnost: 9786 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
vytribeny vkus jmcouffin 06.10.16 02:58
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.