Restaurace Son La

Restaurace Son La
Spoluautor: Vu Van Hai
Spolupráce:Ngo Thuy Duong, Tran Mai Phuong
Adresa: Son La, Vietnam
Investor:Tien Doan Co., Ltd
Realizace:2014
Užitná plocha:1984 m2
Plocha pozemku:2200 m2


Provincie Son La ležící v severním Vietnamu je etnickou kulturní oblastí s přírodou oplývající nedotčenými lesy a nádhernými horskými sceneriemi. I přes tyto výjimečné kulturní a přírodní danosti, zde neexistoval prakticky žádný development či ubytovací kapacity, jež by umožnily, aby turisté toto místo vnímali jako destinaci hodnou návštěvy. Restaurace Son La s kapacitou 750 míst představuje první část nového hotelového komplexu umístěného poblíž centra, jež má odhalit nastíněný potenciál.
Vzhledem k náročnosti terénu je Son La dostupná z Hanoje pouze autem po nezpevněných cestách vedoucích podél útesů; cesta trvá 7 hodin. Náročná dostupnost představovala velké komplikace pro přepravu stavebního materiálu i dělníků. Projekt proto maximalizuje využití místních zdrojů včetně pracovních sil a cenově dostupných místních materiálů. V dané situaci byl jako hlavní stavební materiál vybrán místní bambus a kámen.
Aby se stavba přizpůsobila tropickému monzunovému klimatu – jež je v období dešťů horké, s vysokou vlhkostí a silnými lijáky a poněkud mírnější, přesto stále velmi teplé v období sucha – skládá se komplex z osmi samostatných kamenných budov a otevřené bambusové jídelní haly. Restaurace tak disponuje jak klimatizovanými prostory, tak pohodlnými venkovními terasami.
Kamenné budovy nabízejí do jídelních prostor několik vstupů a bezpočet zarámovaných výhledů. Rozličná výška budovy spolu se stromy osazenými na střechách vytváří při pohledu zvenku jakousi vertikální krajinu. Kamenné zdi, jejichž materiál se těží pouhých 10 km odtud, vytvářejí struktury a materiálově navazují na okolní hory.
Konstrukce střechy jídelny je vyrobena z místního bambusu zvaného Luong, jež roste do výšky 8 metrů. 96 bambusových sloupových prvků složených vždy ze 4 bambusových tyčí navozuje dojem vertikality bambusového lesa. Bambusové tyče o průměru 80 – 100 mm jsou spojovány bambusovými čepy (hřebíky) a svázány poté, co jsou ošetřeny tradiční vietnamskou metodou, jež zahrnuje máčení v bahně a vystavováni kouři.
Strop je zhotoven z místních došků zvaných vot, jež jsou překryty transparentními střešními deskami. Světlíky otevřené mezi sloupy propouštějí do prostor měkké světlo. K oslavě období kvetoucích stromů a potěše hostů byly v okolní krajině vysázeny stovky broskvoní. Projekt byl realizován se skromným rozpočtem cca 600 USD / m².
Restaurace je situována jako budoucí vstupní část udržitelného hotelového komplexu, jež bude zahrnovat mimo jiné také konferenční halu a kavárnu.
kráceno redakcí
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Vo Trong Nghia Architects