Požární zbrojnice a kulturní dům Hittisau

Feuerwehr- und Kulturhaus Hittisau

Požární zbrojnice a kulturní dům Hittisau
Spolupráce:Matthias Hein, Markus Cukrowicz
Adresa: Platz 501, Hittisau, Rakousko
Investor:Obec Hittisau
Projekt:1998
Realizace:1998-2000


Budova na své výškové umístění reaguje rozdělením přístupových cest. Stejně tak jsou i jednotlivé funkce ztvárněny pomocí odlišných materiálů a konstrukce. Pozemek i stavební program přesně definovalo obecní zastupitelstvo. Zatímco požární zbrojnici nasměrovanou do ulice tvoří masivní železobetonová konstrukce částečně zasunutá do terénu, tak horní kulturní část představovaná dvoupodlažní dřevostavbou se velkoplošným prosklením obrací k centru vesnice. Polarita obou částí domu je materiály ještě více zdůrazněna.
Po technické stránce hasičské zbrojnici nejlépe odpovídá beton, pozinkovaná ocel a sklo. Horní kulturní část pak navazuje na místní tradici dřevostaveb, ale je sestavena z moderních dřevěných panelů. Současně se jedná o první veřejnou stavbu, která v tak velké míře využila pro stěny, podlahy, stopy i schody neošetřené jedlové dřevo.
Stavba zcela nově interpretuje způsob osvětlení, vnímání i náladu uvnitř objektu z dřevěného masivu. Za pozornost stojí i to, že z celkových proporcí objektu jsou následně odvozeny také otvory v plášti i rozměry nejmenších detailů. I nejmenší modul z betonu či dřeva dává tušit, že je součástí celku.
Otto Kapfinger, 12.11.2001
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od cukrowicz.nachbaur architekten