Půdní byt na Žižkově

Půdní byt na Žižkově

Náš dlouholetý kamarád a klient k nám přivedl své přátele, kteří právě rekonstruovali dvoupodlažní půdní prostor. O studii a projektu, dle kterého rekonstrukce probíhala, začínali mít ve fázi, kdy vznikaly příčky, pochybnosti. Zajímalo je, zda umíme do vznikajícího prostoru navrhnout vzdušný, praktický, účelně vybavený, útulný a zároveň zemitý interiér.
To jsme však neuměli. Dispozice byla z našeho pohledu natolik nedomyšlená, že na ni nebylo možno kvalitně navázat. Málo úložných prostor, neprakticky řešené koupelny, důležité funkce nevhodně umístěné pod šikminami, špatné rozvržení schodiště atd.
Dohodli jsme se na zastavení stavebních prací, zpracovali jsme novou studii, která splňovala všechny jejich požadavky a....začalo se bourat, stavět, zaměřovat, vyrábět.
V horním podlaží je hlavní denní obytný prostor - kuchyně, jídelna, nižší sezení u televize, výstup na menší terasu v úrovni tohoto patra, skladové prostory skryté pod šikminou za celokovovou skládací stěnou, WC a schody na velkou horní střešní terasu, které se v současné době dokončuje.
Ve spodním podlaží je ložnice rodičů s prostornou šatnou, samostatnou toaletou, koupelnou, ve druhé polovině podlaží jsou dva dětské pokoje, koupelna, samostatné WC a prádelna.
Klienti měli poměrně přesnou představu o materiálech, které preferují:
přírodní kartáčovaný sukovitý dub, antracitové tóny (kámen, ocel, plast, nátěry), středně šedá betonová stěrka (na namáhaných plochách), sklo, broušená nerez, hrubší detaily u přírodního železa, sofistikované u nerezu atd. Nosné konstrukce krovu jsou "zabaleny" do ocelovodřevěných portálů, které tvoří jakýsi druhý rám pro obrazy či nápisy na stěnách.
Panel mezi sedačkou a jídelnou rovněž kryje nosnou konstrukci a slouží jako kreslící tabule pro děti.
Majitelka měla vybrané lustry i většinu doplňků a dekorací. Už pár dní poté, co jsme jim prostor předali, jej s citem a grácií dotvořila a zabydlela.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Ivana Dombková