Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům s výhledem v Berouně

Autor: Master Design s.r.o.
Adresa: Beroun, Česká republika
Projekt: 2013 Realizace: 2015
Zastavěná plocha: 218 m²

fotograf: Jiří Ernest
Parcela
Jelikož se oblast Berouna rozkládá v poměrně zvlněné krajině, je zde možné nalézt krásné parcely s jedinečnými výhledy. To je také případ tohoto pozemku. Nabízí přehledný pohled na celé údolí Berouna a přilehlých kopců. Parcela samotná je mírně ve svahu, nicméně umožňuje umístění domu bez výraznějších reakcí na terén. Tvarově je parcela obdélníková s dostatečnou výměrou, která neomezuje návrh domu. Příjezd na parcelu je podél jihozápadní strany pozemku. Tímto směrem se také nacházejí nejlepší výhledy na město.

Architektura domu
Základní myšlenkou domu je tvarová jednoduchost a optimalizace pro maximální úspornost vytápění. Na první pohled se dům jeví jako velice svérázný, nicméně se dá rozdělit na 2 základní hmoty. Hlavní obytná, která má základní tvar krychle na 2 patra (tedy minimum ochlazovaných ploch) a přízemní hmota s technickým a skladovým zázemím.
Výrazným prvkem je stínící konstrukce, která ve formě linky hravě probíhá celým domem, mírně jej deformuje (ať už se jedná o okna a nebo sešikmení střechy) a vytváří z triviálního domu zajímavou kompozici. Stínící prvek je navržen tak, aby byl maximálně užitný v místech s jižní orientací velkých prosklených ploch, které jsou exponované slunci. Naopak na severní fasádě domu prvek stínění chybí úplně a je zde připomínán pouze sešikmenými okny dle ostatních pohledů.
Dispozice přízemí je řešena maximálně přehledně. Po vstupu do domu se přímou linií s návazností na šatnu a garáž dostáváme do denní zóny a pokračujeme dále až k pracovně a WC se zakončením francouzským oknem, tedy vizuálním pokračováním komunikace až na zahradu. Hlavním prostorem je obývací pokoj s maximálními výhledy do údolí a dále kuchyní s jídelnou na severní straně. Prostor celý je otevřen a rozdělen pouze zdí se schodištěm, které tvoří významný designový prvek.
V horním patře se nachází klidová zóna s klasickým uspořádáním, tedy na prosluněné straně dětské pokoje a na severovýchodě ložnice.
Celá stavba působí individuálním dojmem vzbuzující vášně a je přímou reakcí na klienta s otevřenou myslí a nadšením pro netradiční řešení.
Projekt
Fotografie
Jiří Ernest
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 11.08.16
Návštěvnost: 13918 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.