Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Zahradní pavilon v Olomouci

Autor: Jiří Vokřál, Hana Horáková
Spolupráce: Peter Babka, Zdeněk Šuchma
Autorka zahradních úprav: Eva Wagnerová
Odborné profese: JPSTATIKA - Václav Přikryl (statika), PLYKO (zdravotní technika, vytápění), Radek Kubíček (elektroinstalace), Ludmila Plagová (požárně-bezpečnostní řešení)
Adresa: Slavonín, Olomouc, Česká republika | mapa
Projekt: 2013-14 Realizace: 2014-15
Zastavěná plocha: 144 m² Obestavěný prostor: 546 m³

Zahradní pavilon byl realizován jako 2. etapa rodinného domu v Olomouci-Slavoníně.
Pavilon je umístěn na jižní hranici pozemku a zakončuje pohled z obývacího pokoje rodinného domu, zároveň zintimňuje prostor atria a interiér domu.
Stavba svým uspořádáním geometricky navazuje na rodinný dům a uzavírá atrium, které dále zvětšuje o prostor bazénu a terasy.
Hmoty doplňkové stavby navazují na křídla rodinného domu, vzniká tak opticky uzavřený útvar záměrně rozvolněný podélnou osou v zahradě, která mezi stavbami vytváří volný prostor. Tímto volným prostorem pak prorůstá zahrada s novými stromy a v západní části se napojuje na stávající vzrostlé stromy v zahradě, kde je také umístěno hřiště pro děti a hospodářská část zahrady. Stavby jsou v atriu propojeny betonovými pásy prorostlými trávou. Pásy vymezují místo atria a provozně propojují obytnou část domu s prostory pavilonu. Lokálně je přísný geometrický řád pásů upraven a ustupuje stávající vzrostlé švestce.
Na východní straně stavby je umístěna dvougaráž s vjezdem a na západní straně objektu je pak technické zázemí se skladem a otevřenou letní kuchyní, která navazuje na centrální část s pobytovou terasou a bazénem.
Stavba je převážně z pohledového betonu, čímž materiálově navazuje na beton atik rodinného domu. Z pohledového betonu je rovněž pevná část uličního oplocení, které je spojeno se stavbou pavilonu a uzavírá tak oplocení pozemku se stavbou do jednoho celku.
Hmota pavilonu je komponována jako jednolitý betonový "odlitek," pod jehož zadní střechou je vsazen dřevěný box-objekt zázemí s kuchyní. Obklad fasády této části je ze svislých dřevěných latí řazených v mezerách mezi sebou. Obklad tak vytváří strukturu fasády boxu - jednoduchou texturu, která hmotu vloženého boxu ještě zdrobňuje. Záměrně je tento dřevěný box odstoupen od vnějšího líce stavby a tvoří tak samostatný vložený objekt v betonové skořápce. Stejný dřevěným obkladem jsou opatřeny i dveře boxu a opticky tak splývají se zbývající částí fasády. Výrazným akcentem v boxu je pouze kuchyňská nika obložená kamenným obkladem z černé žuly.
Objekt je napojen na stávající rozvody inženýrských sítí na pozemku (kanalizaci, silnoproud a vodovod). Vnitřní prostory stavby jsou temperovány v zimním období. Na střeše garáže jsou umístěny solární panely pro ohřev užitkové a bazénové vody.



















Projekt
Fotograf
Lukáš Němeček
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 10.08.16
Návštěvnost: 13183 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
... Daniel John 10.08.16 10:26
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.