Rozšíření Rietveldovy akademie

Rozšíření Rietveldovy akademie
Adresa: Fred. Roeskestraat 96, Amsterdam, Nizozemí
Projekt:2000
Realizace:2003-04
Užitná plocha:6500 m2


Umělecká škola na jihozápadním předměstí Amsterodamu nese jméno jednoho z nejvýznamnějších nizozemských malířů, designerů a představitelů hnutí de Stijl. Gerrit T. Rietveld je zároveň autorem projektu, jehož dokončení v roce 1966 se však nedočkal. S počtem studentů blížícímu se jednomu tisíci přestala hlavní modernistická budova dostačovat až na přelomu milénia přibyl na jižním okraji pozemku nový osmipodlažní objekt od dvojice místních architektů Benthem Crouwel, kteří strohým opláštění i volnou dispozicí ctili ducha sousední Rietveldovy školy. Nově navržená část zachovává stejnou hmotovou orientaci. Pouze byla zmenšena půdorysná stopa, aby zůstal zachován volný přístup do hlavní budovy.
V porovnání s původním objektem má nově navržená stavba dvojnásobný počet podlaží. Rozdíl je také v dispozici, kdy hluboký trakt se středovou chodbou vystřídal užší profil s velkoprostorovým ateliérem orientovaným ideálně na sever. Jižní stranu tvoří dvojice nárožních komunikačních jader, hygienické zázemí, kabinety a kanceláře. V přízemí se za velkým proskleným výkladcem nachází veřejně přístupný výstavní prostor s knihovnou. Po barevné stránce se interiér zachovává odstup, aby nekonkuroval studentským výstupům. Podlaha je černá a zbývající plochy jsou bílé. Pouze prostory schodišť hrají základními barvami De Stijl (červená, žlutá a modrá).
Tuzemské čtenáře by mohla zaujmout skutečnost, že obvodový plášť tvoří 16 tisíc skleněných obkladaček vyrobených v České republice. S výjimkou severní fasády pokrývají tyto polotransparentní čtvercové dlaždice téměř celý objekt.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Benthem Crouwel Architects