Rodinný dům Obytná zahrada v Izbici

Rodinný dům Obytná zahrada v Izbici
Spolupráce:Magdalena Adamczak, Aleksandra Stolecka, Marcin Harnasz
Stavba: Jan Głuszyński, Kornel Szyndler
Adresa: Izbica, Polsko
Projekt:2012
Realizace:2012 - 2014
Užitná plocha:318 m2
Plocha pozemku:1712 m2


Dům „obytná zahrada“ se pokouší nově definovat rodinný dům spojením architektury s přírodou. Klasické obydlí, jež se obvykle dělí na obytnou část situovanou v přízemí a ložnice umístěné nad ním, jsme transformovali do nové typologie. Během dne bychom měli být schopni interakce s okolním prostředím, se světlem (kognitivní funkce), zatím co v noci oceníme oddělení od okolí (bezpečnostní funkce). A tak se rodí dichotomie: přízemí se pod konzolou patra otevírá do zahrady, zatímco patro samotné je spíše uzavřené. Obytný prostor se propojuje s přírodou – prosklené tabule představují jedinou ochranu před povětrnostními vlivy. Na podlaze pokračuje trávník – díky materiálu, jenž jej imituje. Obytný prostor se stal obytnou zahradou. Přes den žijeme v zahradě, v noci uzavřeni v zámotku – myšlenka odvozená z minulosti. Naši předkové obstarávali za denního světla jídlo, zatím co v noci se ukrývali do stromů. Obytná zahrada znovu nastoluje původní pořádek.

Popis projektu — Dům stojí ve městě Izbica, poblíž Varšavy. Krásný pozemek na kopci ležící nad ohybem řeky nabízí výjimečné výhledy. Oblast je nicméně poseta víkendovými domy a chatami. Rozhodli jsme se proto dům otevřít na jih, kde se nabízejí zmíněné výhledy do krajiny, a naopak jej izolovat od sousedů. Z tohoto důvodu má půdorys tvar písmene L a z jedné strany ohrazuje parcelu. Zahradu uzavírá samostatně stojící garáž. Přáním investora bylo zachovat všechny stromy. Forma byla proto přizpůsobena původní vzrostlé zeleni. Zakulacené přízemí připomíná skálu, na níž leží patro s ložnicemi. Vyčnívající konzola vytvořila zastíněnou zahradu prolínající se s obytným prostorem. Uzavřena je na jedné straně souvislou zdí přízemí, na straně druhé pak prosklenými plochami. Vznikla tak obytná zahrada – prostor na hranici dvou světů: domu a přírody. Během teplých dní, kdy jsou skleněné panely odsunuty, se díky užitým materiálům vnitřní prostředí prolíná se zahradou. Další funkce jako kuchyně, technická a odpočinková část jsou umístěny v masivní formě obložené sibiřským dřevem. Efekt „skály“ je posílen užitím odpovídajících okenic. Tmavé dřevo splývá s kmeny stromů; bílé formy s oblohou. Zasklení ložnic rámované nerezavějící ocelí navíc odráží nebe.
Dům Obytná zahrada nabízí také krytou terasu s venkovní kuchyní. Díky tomu získali obyvatelé domu pocit života pod širým nebem. Do zámotku svých ložnic se ukrývají jen v noci.

Udržitelný rozvoj — Obytná zahrada je zelená budova, stran energetické náročnosti splňuje požadavky kategorie A. Perfektně izolovaný dům díky silným zdem, mnohovrstvému izolačnímu sklu a další izolaci poskytované okenicemi – v přízemí dřevěnými, v patře ocelovými –, nespotřebuje mnoho energie pro vytápění a v létě zůstává chladný. Konzola patra chrání přízemí před přehříváním.
Koncept Obytné zahrady prosazuje životní styl přívětivý k životnímu prostředí – otevření se do zahrady posiluje soužití s přírodou, odpovídající jejímu rytmu.
Prolnutí architektury se svým okolím bude brzy naplněno důkladněji: užití speciálních druhů trávy či mechu v obytných prostorech zlepší vnitřní mikroklima, kvalitu vzduchu a díky tomu vytvoří zdravější prostory pro život. Ještě éteričtější membrány nás nakonec přestanou dělit od světa. Domy už nebudou narušovat krajinu.
Dům obytná zahrada představuje krok k tomuto ideálu. Svým obyvatelům nabízí uvědomění si skutečnosti, že jsou částí většího ekosystému.

Kráceno redakcí

0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od KWK PROMES