Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dostavba Zemského muzea

Autor: cukrowicz.nachbaur architekten | Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm
Spolupráce: Stefan Abbrederis, Martin Ladinger, Philipp Schertler, Martina Berlinger, Vera Hagspiel
Adresa: Kornmarktplatz 1, Břežnice, Rakousko | mapa
Web: www.vorarlbergmuseum.at
Investor: Spolková země Vorarlbersko
Náklady: 34 000 000 Euro Realizace: 2012
Soutěž: 2007 Užitná plocha: 6100 m²

Pro nové muzeum byla stěžejní jeho autonomie. Návrh bylo nutné koncipovat tak, aby nenarušil historický ráz centra. Pro Andrease Cukrowicze a Antona Nachbaur-Sturma bylo klíčové, aby nová fasáda zachytila hru světla a stínu a upoutala tak pozornost kolemjdoucích. Rozšíření stávajícího muzea bylo ukončeno v létě v roce 2013. Přestože první návrh fasády počítal s použitím nápisů, nakonec bylo společně s umělcem Manfredem Aloisem Mayrem rozhodnuto o vytvoření speciální textury, která bude evokovat  rozkvetlé květy na betonové fasádě. Umělecké dílo a architektura měla být tak vyjádřena kombinací květu a betonu. „Našim cílem bylo spojení umění a architektury a vytvoření uměleckého fenoménu místo umístění jen další budovy“, uvedl Stefan Abbrederis z architektonické kanceláře Cukrowicz Nachbaur. Dle vyjádření Abbredise toto byl právě toto důvod, proč se architekti Cukrowicz a Nachbaur-Sturm rozhodli pracovat s umělcem při vytvoření individuální betonové fasády.
Mayr se nechal inspirovat výstavenými kusy pohárů a misek a tuto inspiraci chtěl převést do dnešní doby. Začal experimentovat se dny PET lahví, materiálem, který je součástí dnešního běžného života a zjistil, že obtisky evokují květy. Nešlo však jen o náhodné použití této textury. Mayr oslovil architekta, matematika a umělce Urs B. Rotha, aby spolu vytvořili parametrický model umístění, který vytvořil přesné rozložení různě použitých den PET lahví. Umělcem vybrané PET láhve byly poslány do Reckli v německém Herne.
Protože fasáda neměla vykazovat typické napojení bednění, bylo rozhodnuto, že se bude lít beton ve vertikální pozici. Byla vylita stěna 2 x 6 m. Na fasádě o velikosti 1300 m² se zobrazuje 16656 květů.
Projekt byl v červenci 2014 oceněn zlatou cenou Best architects award.
Reckli GmbH
Autor: Petr Šmídek, 24.07.16
Návštěvnost: 10172 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.