Bílý mys

De Witte Kaap

Bílý mys
Adresa: Wim Noordhoekkade 106-132, IJburg, Amsterdam, Nizozemí
Investor:De Alliantie
Projekt:2003
Realizace:2009-10
Užitná plocha:23000 m2
Náklady:21 000 000 Euro


Před padesáti lety přišla dvojice urbanistů Jo van den Broek a Jaap Bakema s vizionářským projektem Pampus (pojmenovaný po vodní tvrzi z 19. století), který předpokládal vybudování lineárního souostroví na jezeře IJ západně od Amsterodamu, kam by se mohlo přestěhovat až 350.000 obyvatel. Z finančních důvodu však projekt zůstal ležet v archivech až do poloviny 90. let, kdy původní vizi přepracoval ateliér de Architektern Cie, podle něhož postupně vzniklo šest různě velkých ostrovů s veškerou infrastrukturou. Hlavní ostrov (Haveneiland) je rozdělen pravidelným rastrem na sedmdesát obdélníkových městských bloků, čímž může připomínat zmenšený Manhattan včetně centrální parku a diagonální ulici Pampuslaan klestící si cestu pevnou mřížkou. V pravidelném urbanismu se však najdou pozemky vybízející k netradičním návrhům a jeden z takových domů vznikl na bloku číslo 63 v jihovýchodní části ostrova IJburg.
V místech, kde před dvaceti lety byla jen vodní hladina, se vynořil zcela nový ostrov, aby na něm vyrostl mohutný „bílý útes“. Podobně před patnácti lety vyplula na hladinu na poloostrově Sporenburg „bílá velryba“.
Bytový dům 'De Witte Kaap' vznikl podle projektu Felixe Clause a Keese Kaana. Komplex z bílého režného zdiva obsahuje 134 bytů a sedm komerčních prostorů. Zaoblená nároží a ustupující horní podlaží podporují dynamiku objektu, který vznikl na protáhlé trojúhelníkové parcele. Celý objekt působí nautickým dojmem, což potvrzuje nejužší část domu, která svým tvarem připomíná příď lodě rozrážející vlny jezera IJ. Široký pás bílých oblázků, který obíhá po obvodu celého domu, se snaží naznačit, že dům může kdykoliv zvednou kotvy a odplout.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Claus en Kaan Architecten