Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Bytový dům Radlická .142

Autor: deyl-šesták-architekti s.r.o. | Jan Šesták, Marek Deyl
Spolupráce: Filip Tomášek
Adresa: Radlická 142, Smíchov, Praha, Česká republika | mapa
Investor: Real-Treuhand
Realizace: 2016 Zastavěná plocha: 1450 m²

Návrh domu odstranil původní terénní 'zaškrcení' uličního parteru svahem a uvolnil parter posunutím nové opěrné zdi o cca 4-5 metrů do hloubi pozemku.
Výsledná hmota se lépe přizpůsobuje stávající rozvolněné uliční čáře, založené v tomto místě především sousední budovou školy a zároveň lépe koresponduje s upraveným tvarem rekonstruované ulice Radlická.
Na tuto novou opěrnou zeď, jejíž objem je využit pro dvě, resp. tři podlaží podzemních garáží, je nasazena dvoupodlažní hmota administrativních prostor - dům do ulice, která společně se zdí představuje objem pětipodlažní stavby, obvyklé v Radlické ulici. Tato hmota je zároveň akustickou clonou hluku, který i po přestavbě Radlické ulice bude představovat jistou zátěž.
Hlavní pětipodlažní objekt je navržen více ve střední části pozemku, půdorysně vychází z jeho tvaru a svou hmotou i dispozičním řešením kopíruje sklon terénu. Orientace bytů využívá všech tří atraktivních světových stran. Dominantní je orientace jižní - k Radlické ulici, s opačně přetaženými terasami (sloužícími zároveň jako sluneční clona) a v horních ustupujících podlažích s klasickými velkými terasami. Boční fasády poskytují naopak bytům orientaci východním a západním směrem, s vizuální vazbou na zeleň porostlého svahu prostřednictvím francouzských oken, která jsou základním výrazovým prvkem bočních fasád. Bytům v přízemní části bočních fasád je umožněn přímý vstup na okolní terén s terasami. Hlavní objekt je spojený s domem do ulice vnitřním atriem (nádvořím). Propojení obou 'domů' tvoří boční stěny, které uzavírají vnitřní atrium a zároveň obě hmoty scelují do jednoho objemu.
Příjezd a vstup do budovy jsou navrženy z ulice Radlické, využívající rozvolnění předprostoru dané posunutím opěrné stěny. Z horní části je navržen pouze přístup pro pěší, navazující na nově vybudovanou pěší cestu vedoucí po svahu až do míst nové budovy ČSOB. Tento přístup umožňuje zároveň dobré propojení stavby s klidnou vilovou lokalitou nad pozemkem.

Počet bytů: 35
Administrativa a komerční: 1 014 m²
Parking: 52 míst
Projekt
Fotografie
Filip Šlapal
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 24.08.16
Návštěvnost: 21526 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Bombastické, ale ok1dbm 25.08.16 09:15
Vstupní hala Václav Plánský 25.08.16 11:47
socha mimo svůj prostor raval 26.08.16 13:50
Nějak mi tam chybí lidské měřítko vilda 26.08.16 16:33
no rk 26.08.16 23:26
no rk 27.08.16 00:12
To raval ok1dbm 01.09.16 09:34
Hotel Petr Bezruč Tomáš Vích 01.09.16 13:15
ne Jolana Fritschová 04.09.16 19:06
a co okolí? T.Pavlík 01.06.17 09:40
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.