Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
NOVY fullbanner
HLEDEJ v sekci     
Novostavba RD v Benešově u Prahy

Autor: Holiš + Šochová architekti | Hynek Holiš, Šárka Holišová Šochová
Autor projektu zahrady: Magdaléna Myšková Kaščaková
Adresa: Na Spořilově, Benešov, Česká republika | mapa
Projekt: 2013-2014 Realizace: 2014-2016
Užitná plocha: 227 m² Zastavěná plocha: 273 m²

foto: Tomáš Rasl
Investor získal svažitý jihozápadní pozemek v zástavbě typické pro Benešov – kompaktní řadová zástavba původních domků, mísící se s rozvolněnou zástavbou rodinných domů bez uliční čáry a modernistickou zástavbou solitérních bytových domů v sousedství garáží, přecházejících do produkční zóny. Lokalita je ale klidná, kousek od centra, poblíž výjezdu na Prahu a s pěknými průhledy z horních částí pozemku na historickou část Benešova-Karlov. Neuspořádanost zástavby paradoxně nabízí svobodnější volbu při hledání konceptu nového domu.
Zadáním byla novostavba rodinného domu, pokud možno jednopodlažního, se stavebním programem v obvyklém rozsahu a samostatným bazénem. Návrh využívá svažitosti pozemku. Dům je hmotově rozčleněný na garáž se zázemím, klidovou část s ložnicemi a obytnou část s prostornou terasou. Úrovně jejich podlah výškově kopírují terén a celý dům propojuje páteřní komunikace s pohledovou betonovou stěnou podél východní strany pozemku s převýšeným prostorem a bazilikálním osvětlením. Podél horní hrany pozemku je navržen zahradní objekt s terasou a venkovním bazénem. Z terasy je díky převýšení průhled přes extenzivní střechu novostavby na protější zelený svah Karlova. Přestože přízemní dům využívá oproti patrovému výraznější část pozemku, prostorové a výškové řešení hmotu člení a současně dělí zahradu na odlišné zóny v závislosti na funkci dané části domu.
Konstrukčně je dům navržen z prolévaných izolačních tvárnic Durisol s monolitickými stropy v kombinaci s pohledovou betonovou stěnou v interiéru, která probíhá napříč celým domem. Beton je bedněný svislými prkny š. 20cm. Ze stejného betonu je bazén a „sokl“ zahradního domu. Okna jsou hliníková eloxovaná, podlaha dubová louhovaná, omítka vnitřní štuková, venkovní proškrabávaná, dlažba ve vstupu a na terase je z porfyru.
Nedílnou součástí domu je zahrada, která domu postupně dodá rovnováhu, intimitu a měřítko.
Holiš + Šochová architekti

Literatura
100 Kč

Projekt
Fotografie
Tomáš Rasl
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 18.07.16
Návštěvnost: 20969 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Domovní čísla Lukáš 26.07.16 14:43
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.