Rodinný dům Obytná zahrada v Katovicích

Rodinný dům Obytná zahrada v Katovicích
Spolupráce:Magdalena Adamczak, Katarzyna Furgalińska, Aleksandra Stolecka, Adam Radzimski
Stavba: Jan Głuszyński, Kornel Szyndler
Adresa: Katovice, Polsko
Projekt:2009
Realizace:2012 - 2014
Užitná plocha:411 m2
Plocha pozemku:3872 m2


Dům „obytná zahrada“ se pokouší nově definovat rodinný dům spojením architektury s přírodou. Klasické obydlí, jež se obvykle dělí na obytnou část situovanou v přízemí a ložnice umístěné nad ním, jsme transformovali do nové typologie. Během dne bychom měli být schopni interakce s okolním prostředím, se světlem (kognitivní funkce), zatím co v noci oceníme oddělení od okolí (bezpečnostní funkce). A tak se rodí dichotomie: přízemí se pod konzolou patra otevírá do zahrady, zatímco patro samotné je spíše uzavřené. Obytný prostor se propojuje s přírodou – prosklené tabule představují jedinou ochranu před povětrnostními vlivy. Na podlaze pokračuje trávník – díky materiálu, jenž jej imituje. Obytný prostor se stal obytnou zahradou. Přes den žijeme v zahradě, v noci uzavřeni v zámotku – myšlenka odvozená z minulosti. Naši předkové obstarávali za denního světla jídlo, zatím co v noci se ukrývali do stromů. Obytná zahrada znovu nastoluje původní pořádek.

Popis projektu — Dům stojí v polském městě Katovice. Jeho forma a materiály reprezentují místní tradice – slezské dělnické kolonie využívající červené cihlové zdi a asfaltem kryté sedlové střechy. Tradicionalistické vzory (vynucené místními úřady) byly nicméně zcela transformovány: za účelem zajištění maximálního soukromí jsme přízemí založili paralelně s ulicí – hmota tak odděluje zahradu od silnice; zatím co patro jsme otočili o 90 stupňů, aby přečnívalo a pronikalo do zahrady. Budova díky tomu získala dvě tváře. Uliční fasáda je uzavřená a nepřístupná, zvyšuje komfort obyvatel domu a zajišťuje maximální soukromí. Naopak strana obrácená do zahrady je zcela prosklená, otevřená do okolí.
Obytná zahrada vznikla pod „převisem“ patra. Během teplých dní, kdy jsou skleněné panely odsunuty, se vnitřní prostředí prolíná se zahradou, podlaha splyne s trávou. Nádherná konzola leží na dvou zdech z železobetonu, jež jsou pokryty nerezovým plechem, díky němuž vzniká efekt dematerializace. Vnitřní prostor proniká do zahrady jak fyzicky tak zdánlivě. Části zdí v obytném prostoru vycházejí vstříc přání investora vytvořit zde intimní prostor (po zatažení závěsů tady vzniká domácí kino).
Patro je věnováno nočnímu životu, s výhledem na terasy umístěné na plochých střechách přízemní hmoty.

Udržitelný rozvoj — Obytná zahrada je zelená budova, stran energetické náročnosti splňuje požadavky kategorie A. perfektně izolovaný dům (silné zdi, mnohovrstvé izolační sklo) nespotřebuje mnoho energie pro vytápění a v létě zůstává chladný. Konzola patra chrání přízemí před přehříváním. Použili jsme především místní materiály: cihly z blízké cihelny a dřevo (podlaha terasy a převisu) z nedaleké pily.
Prolnutí architektury se svým okolím bude brzy naplněno důkladněji: užití speciálních druhů trávy či mechu v obytných prostorech zlepší vnitřní mikroklima, kvalitu vzduchu a díky tomu vytvoří zdravější prostory pro život. Ještě éteričtější membrány nás nakonec přestanou dělit od světa. Domy už nebudou narušovat krajinu.
Dům obytná zahrada představuje krok k tomuto ideálu. Svým obyvatelům nabízí uvědomění si skutečnosti, že jsou částí většího ekosystému.

kráceno redakcí
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od KWK PROMES