Zastřešení autobusové zastávky v Aviles

Zastřešení autobusové zastávky v Aviles
Spoluautor:Ing. Bohumil Novotný
Adresa: Španělsko
Realizace:2015


Přístřešek qadra je ukázkou nového konceptu zastávky spojujícího orientační panel s označníkem a technické zázemí s elektroinstalací pro autobusovou linku, lze jej použít i pro tramvajovou. V roce 2015 byl tento přístřešek realizován v přístavním městě Aviles ve Španělsku. Svým tvaroslovím připomíná plující loď se stěžněm, který se tyčí do dálek a tvoří orientační bod pro kolemjdoucí. Na nosiči je vyobrazen logotyp města Aviles symbolizující bohatou námořní historii přístavního města. Zároveň je zde osazen velkoformátový display informačního systému zobrazující příjezdy autobusových linek. V roce 2015 byl tento přístřešek realizován v přístavním městě Aviles ve Španělsku. Přístřešek se nachází uprostřed rozlehlého prostoru, na kraji parku.

Součástí výtvarného návrhu se stala barevná grafika použitá na skleněných bočnicích. Dvě barevné linky mají vizuální i funkční smysl. Silnější řada linií upozorňuje, že se jedná o prosklený prostor barevně sladěný se zastřešením. Naopak tenké, barevně odlišené linie dokreslují opěrky lavičky, které přirozeně vytvořilo prosklení uprostřed přístřešku. Prosklený prostor uvnitř přístřešku působí vzdušným dojmem. Díky prosklení je cestujícím umožněn pohled ven do zeleně parku. Místo zůstává přehledné, i přes své tvarově výrazné řešení nekonkuruje svému okolí.

Střecha je tvořena ze sandwichového panelu, díky němuž působí zastřešení klidným a čistým dojmem. Veškerá konstrukce je minimalizována do vynášecího rámu, akcentována dominantním sloupem, který protíná zastřešení. Vzniká tak dojem vzdušné levitující střechy. K odvodnění je využitý žlab vycházející z hlavního sloupu. Instalován je po celé délce střechy. Svody jsou skryté v opláštění totemu (označníku). Linka svítidel LED prochází po celé délce přístřešku.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od mmcité+