Loft Vinohrady

Loft Vinohrady
Základní koncept loftového bytu ve staré zástavbě pražských Vinohrad spočívá ve vytvoření vysokého vzdušného prostoru spodní části s předsíní, kuchyní a obývacím pokojem, ze kterého vede vstup na terasu s výhledem na Žižkovskou věž a Vítkov a naopak klidného a útulného patra s ložnicí a koupelnou. Prostory spolu komunikují prostřednictvím vloženého schodiště, které spolu s navazujícím podiem tvoří výrazný dřevěný prvek spodního obývacího prostoru. Podium je řešeno velmi účelně. Slouží jako vstupní schod na terasu a je do něj zasazena sedací souprava na míru, která tak může sloužit jako klasické lůžko. Celou spodní část sjednocuje světlá dlažba. Stejně prakticky je navržen i kuchyňský prostor s pracovními deskami z tvrzeného umělého kamene. Fošny masivního dubového stolu jsme osobně vybírali ještě před jeho samotnou výrobou. Výrazný prvek spodku představuje také nika s knihovnou, jejíž jedna police může zároveň sloužit jako pracovní stolní deska.
Tmavé dřevo schodiště plynule přechází do podlahy patra a kontrastuje tak zároveň s betonovou stěrkou centrální zdi s krbem i se světlým obkladem vestavěných stěn s úložnými prostory. Na závěr schodiště přivádí sluneční paprsky malý světlík. V patře se opakuje prvek podia, do kterého je zasazena postel a jehož část pod velkým střešním oknem slouží třeba jako čtenářský koutek. Za dveřmi integrovanými v dřevěné stěně se nachází koupelna s tmavým kamenným obkladem a dalším světlíkem.
Prostor bytu charakterizují také atypicky řešené prvky, které najdeme třeba v posuvných dveřích oddělujících předsíň nebo nerezových madlech skříní s jemným detailem vyfrézované drážky. Interiér doplňují umělecká díla významných českých malířů, zejména nápadná abstraktní malba Evžena Šimery.
Matěj Beránek
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od LABOR13