Archeopark Pavlov

Archeopark Pavlov
Spolupráce:Barbora Fišerová, Jiří Zrzavý, Lukáš Gergela, Verena Dickmann, Jiří Markevič, Klára Michálková, Radek Sládeček, Lucie Surá, Richard Mátl, Renata Košťálová
Adresa: 23. dubna 264, Pavlov, Česká republika
Realizace:2016



Dne 28. května 2016 byl otevřen za účasti předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky Archeologický park Pavlov. Projekt, podpořený Regionálním operačním programem Jihovýchod částkou 63 mil. Kč a Jihomoravským krajem částkou přesahující 33 mil. Kč, unikátním způsobem zpřístupní lokalitu, která patří mezi národní kulturní památky.
Komplex sídlišť z období paleolitu - doby lovců mamutů - poskytl za dlouhá desetiletí výzkumů obrovské množství kamenných, kostěných nástrojů, uměleckých předmětů, ale i kosterních ostatků člověka současného typu, díky kterým tak patří Pavlov a Dolní Věstonice mezi přední archeologické lokality a to v celosvětovém měřítku.
Na začátku stál ideový záměr, který vznikl v roce 2002 z podnětu Archeologického ústavu AV ČR Brno, v.v.i., jenž je také partnerem a odborným garantem projektu. Ten připravilo Regionální muzeum v Mikulově ve spolupráci s architektonickou kanceláří Ing.arch. Radko Květ. Realizaci stavby provedlo sdružení firem OHL ŽS, a.s. a SKRstav, s.r.o. Zhotovitelem expozice je firma Pixl-e a dodavateli mobiliáře a AV techniky A.M.O.S. Design, s.r.o. a Lotech, s.r.o.
Výjimečná architektura a atraktivním způsobem pojatá expozice kombinující na ploše více než 500 m² současné audiovizuální technologie i klasickou muzejní prezentaci zpřístupní široké veřejnosti to nejdůležitější, co vědecké výzkumy přinesly. Prezentována tak je nejen historie výzkumů v podobě dobových fotografií a dokumentů, ale především samotný materiální a duchovní svět tehdejších lidí. Pozornost je zaměřena na témata jako lov, každodenní život lovců, umění a rituály, pohřbívání a další.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Architektonická kancelář Radko Květ