Jam and Co.

Jam and Co.
Spolupráce:Barbara Zedková
Grafický design: Kristina Ambrozová
Adresa: Krymská 152/1, Vršovice, Praha, Česká republika
Investor:Jam and Co s.r.o.
Realizace:2015-16


V dnes již proslulé vršovické Krymské ulici od začátku dubna funguje nový podnik, který budí pozornost nejen svým jídlem, označovaným jako "asian fusion", ale také svým interiérem, zpracovaným 0,5 Studiem.
Podoba interiéru spoluvytváří koncept celé restaurace Jam a Co., založený především na  kontrastech a neotřelém míchání vlivů. Stejně jako se Vám na talíři mohou potkat jarní závitky se škvarkami, v interiéru si rozumí honosná stará komoda se surově působícím plechem, podlaha z tropického dřeva s odhalenými stropními kabely, či omlácené cihly s čistě provedeným barem.
Na horním konci svažité ulice, v prostoru bývalé diskotéky, dnes nalezneme svěží restauraci, polozapuštěnou pod úroveň ulice.
Restauraci tvoří dvě spojené místnosti, které se liší rozdílnou atmosférou. Vstupní část, osvětlená denním světlem, vyniká především obložením z pozinkovaného vlnitého plechu, který může evokovat prostředí Asie, ale také rozjasňuje celou místnost díky odrážejícímu se světlu. V hlavní podlouhlé místnosti najdeme i čtyři metry dlouhý dominantní bar, s výrazným černým minimalistickým vzhledem. Soliterní bar spojuje v jedné hmotě prostor pro barmana i dostatečné množství místa pro konzumaci tapas či drinků, přičemž je počítáno i s tím, že hosté budou bar využívat ze všech stran.
Estetizovat funkční prvek se povedlo i v případě červených kabelů, vedených na hladkém stěrkou upraveném stropě. Ty tvoří zajímavou kontrastní strukturu, odkazující k industriální architektuře.
Pointou celého prostoru je pak výrazný neon s logem restaurace, zpracovaný grafičkou Kristinou Ambrozovou, který je umístěn na čelní stěně, tudíž dobře viditelný z druhé tmavší místnosti i z ulice.
Obě části restaurace příjemně zceluje podlaha z kaučukovníku Hevea, světlé tropické dřeviny.
Druhá místnost vyniká černou malbou na stěnách i obouchanými cihlami bez barevného zpracování. Pozornost na sebe strhává osvětlení, řešené pomocí žárovkových girland. Ty jsou doplněné vtipnými odkazy na prostředí asijských bister, jako jsou plechovky či barevné lampiony.
Pro novou restauraci byly navrhnuty stoly na míru a černá lavice, ty jsou pak doplněny volnými školními židlemi. Barevnost se omezuje na tlumenější tóny šedého betonu, stříbrného plechu, přírodního dřeva, černé lavice a baru s červenými kontrasty kabelů girland, stropního vedení světel či kovových konstrukcí židlí. O to víc vynikne barevná asijská kuchyně.
Restaurace Jam and Co. se nesnaží pouze slepě kopírovat oblíbená, v Praze již také hojně zastoupená asijská bistra, ale daleko více invenčně reinterpretovat jak velice chutné jídlo, tak i prostředí a vizuální styl.
0 komentářů
přidat komentář