Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Rodinný dům v Horních Počernicích

Autor: ATELIER KUNC architects, s.r.o. | Michal Kunc
DMAE Architects | Alžběta Vrabcová
Adresa: Horní Počernice, Praha, Česká republika
Realizace: 2015 Užitná plocha: 148 m²
Zastavěná plocha: 160 m² Plocha pozemku: 1200 m²



Myšlenka jednoduchého kompaktního domu, otevřeného do zahrady, který bude přirozeně se svými majiteli i okolní zahradou stárnout a stane se nedílnou součástí původní zástavby.

Pozemek v katastrálním území Horních Počernic byl velmi zajímavý svým tvarem. Délka přes 80 metrů a šířka nikde nepřesahující 14 metrů způsobovala ve všech koncepčních návrzích podélné rozdělení pozemku na dvě části. Umístění stavby v přední části pozemku zase neposkytovalo majiteli dostatek soukromí. V celkovém zadání byl jeden požadavek postaven nade vše: „soukromí, a to nejen od strany ulice, ale i ze stran sousedních domů“, kterých je celkem šest.

Proto jsme se rozhodli navrhnout dům s malým poloatriem. Dům se tak otevírá do sebe a z ulice je zcela uzavřen. Umístění stavby rozdělilo zahradu na tři části - přední, kde rostou traviny a při příchodu majitele domu jej vítá; střední – poloatrium, vytvářející klidný záliv kolem ložnic majitelů, a zadní, která je rodinou využívána jako opravdu soukromá zahrada.

Dům se zastavěnou plochou 160 m² patří k těm menším stavbám, ale obsahuje vše, co rodina potřebuje. Místo garáže je z uliční strany navrženo kryté parkovací stání. Dále podél domu projdete kolem jednotlivých pokojů jak dětí, tak rodičů až ke vstupu. Vstupem se dostanete hned do samotného srdce domu - do obytné části, která se otevírá do atria i do velké zadní zahrady.

Vlastní dům je konstrukčně jednopodlažní dřevostavba v pasivním standardu. V interiéru i exteriéru byly použity světlé tóny a přírodní materiály, kterým vévodí modřínové dřevo. V kombinaci s bílou barvou a velkými prosklenými plochami máte pocit, že bydlíte přímo v zahradě.
Projekt
Fotografie
Filip Šlapal
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 14.07.16
Návštěvnost: 16868 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.