Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Byt 1929

Autor: Daniela Hanousková Boučková
Adresa: Neumannova 30, Pisárky, Brno, Česká republika | mapa
Projekt: 2013-15 Realizace: 2013-15
Užitná plocha: 107 m²

koncepce
nálada bytu v domě z roku 1929 - jednoduchost - prostor -  světlo -  materiál -  struktura - detail - kontrast -   krása - zahrada

historie domu
Dům, v jehož přízemí se byt nachází, byl původně navržen a postaven jako dům pro jednu rodinu. Projekt i stavbu v Neumannově ulici objednal otec Pauly Weiss. Dům dostala věnem, jejím nastávajícím mužem byl Karel Bílek.
Anton Bílek, otec ženicha Karla, vlastnil továrnu na rolety (Erste mährische Rollanden-Fabrik, Eisenkonstruktionswerk, Anton Bilek) ve Staré ulici v Brně, která dodávala rolety i do vily Tugendhat. Dům vznikal ve stejné době a pro stejnou společenskou vrstvu jako slavná vila a tak se můžeme také zde setkat s instalatérskou firmou J.L. Bacon a je pravděpodobné, že bychom nalezli další stavební prvky a technologie dokládající um, znalosti a řemeslnou zručnost v Brně v roce 1929.

Dům je zasazen do poměrně prudkého jižního svahu Masarykovy čtvrti v Brně. Suterén je tedy z ulice přímo přístupný a poskytoval prostor pro modní salón a byt správce domu. Celé přízemí s přímým výstupem do zahrady na severní straně domu poskytovalo dostatek prostoru pro rodinu. Tady se odehrával soukromý i společenský život Bílkových. Díky svažitosti terénu je ze strany ulice přízemí vnímáno jako patro, na jižní stranu do ulice je orientován podélný balkón.
Stavebník domu byl dobrý obchodník a počtář, věděl, že investice se musí vrátit. V prvém patře domu nad bytem majitele byl ještě jeden byt určený k pronájmu. V tomto bytě snad žil majitel továrny na karamelky SiSi. 

Později byly v tomto domě velkorysé a pohodlné byty dispozičně poněkud nevhodně rozděleny na několik menších bytů.

byt
Hodnoty detailů, materiálů, atmosféru a kouzlo bytu si současný majitel bytu uvědomoval.  Zároveň věřil, že ačkoliv se mu nepodařilo získat celé přízemí a tedy možnost opravit celé patro, vhodným a citlivým zásahem do dispozice se podaří byt prosvětlit a provzdušnit, zbudovat byt moderní současný a pohodlný.

S takovým zadáním se obrátil na mě. Postupně jsme získávali informace, staré plány a hlavně řemeslníky, kteří dokázali pracovat v prvorepublikové kvalitě.

Byt je orientován na severní stranu, byl tedy poměrně tmavý a bylo nutné do něj dostat dostatek slunce. Probouráním otvorů se podařilo využít jak východního, tak západního slunce, bez ostrého jižního slunce jsme se nakonec docela dobře obešli. V současných velmi teplých letech je i severní orientace zahrady velmi příjemná...zahrada je prosluněna podobně jako byt hlavně z východu a západu a zároveň poskytuje v létě tolik vyhledávaný stín, sluneční světlo neoslňuje, jen boční nasvětlení zdůrazňuje prostor, stín, strukturu zeleně…

Jelikož jsem s majitelem bytu spolupracovala již několikrát, bylo jasné, že původní detaily musíme zachovat, opravit, podtrhnout jejich krásu, náladu.
Po podrobném zmapování stávajícího prostoru, detailů a vyřešení dispozice, jsme se pustili do hledání podobně smýšlejících zkušených řemeslníků. Bez jejich znalostí a práce by rekonstukce bytu nemohla dopadnout zdařile. Řemeslníci pracovali se smyslem pro technický i estetický detail, dokázali opravit předokenní modřínové rolety, okna, dveře i nádherně repasovat původní podlahy z dubu a ořechu. Zapotili se při manipulaci s původními litinovými radiátory. Předchozí majitel bytu bohužel vyměnil  dvě původní okna za plastové náhražky. Kyvná ocelová okna jsou nově vyrobena dle původních vzorů.

Nedochované či zcela poškozené prvky jsem nahrazovala pokud možno soudobými materiály a řešeními, které by svými kvalitami snesli silnou konkurenci původních prvků. Podlahy v původních prostorách kuchyně a pokojů pro služku jsou nyní lité, polyuretanové stěrky s podlahovým topením. V této části bytu chybělo původní zázemí - koupelna, toaleta, šatna. Hygienické zázemí zbudované v předchozích letech bylo zcela nevyhovující a bránilo přístupu světla do bytu. Nově je tedy koupelna jen vloženým prvkem z oceli, skla a zrcadel.

Po dokončení stavební části bytu a několika zásadních kusů nábytku jako je kuchyňská linka  a šatní skříně se rozhodl majitel k malé oslavě dokončené práce. Nálada bytu, zvláštní světlo, prozatímní prázdno i předchozí spolupráce nás přivedly k nápadu udělat v bytě výstavu Natalie Perkof Knotkové. V této době vznikly fotografie.





























Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 28.04.16
Návštěvnost: 20219 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.