Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Základní škola se sportovní halou Klaus
Hauptschule mit der Sporthalle Klaus

Autor: Dietrich | Untertrifaller Architekten | Helmut Dietrich, Much Untertrifaller
Spolupráce: Peter Nussbaumer, Tobias Dieng, Thomas Weber, Thomas Hämmerle, Eva Dorn
Adresa: Treietstraße 17, Klaus, Rakousko | mapa
Web: www.vms-klaus.vobs.at
Investor: Gemeinde Klaus Immobilienverwaltungs
Projekt: 2001-03, 2012-13 Realizace: 2002-03, 2013-14
Soutěž: 2001 Užitná plocha: 6940 m²
Plocha pozemku: 15238 m² Obestavěný prostor: 44050 m³

V roce 2001 se uskutečnila soutěž na novou školu pro vorarlberské obce Klaus, Weiler a Fraxern, v níž zvítězil projekt místního ateliéru Dietrich | Untertrifaller. V první etapě byl v roce 2003 dokončen objekt druhého stupně základní školy a o jedenáct let později přibyla víceúčelová sportovní hala. Škola je příkladem ekologického stavění v pasivním standardu. Obě stavby spojuje krytá chodba. Celý komplex ve tvaru písmene L ustupuje od rušné ulice a nechává místo parkovým úpravám a zpevněným plochám, které jsou o přestávkách využívány jako venkovní hřiště a ve zbývajícím čase jako parkoviště. V hlavním třípatrovém objektu se nachází šest menších světlíků, které pomáhají osvětlit dvanáct učeben, do nichž se vchází po úzkých mostcích. V přední části se nad krytým vstupem nachází přestávková hala s obecní knihovnou. Pro celou stavbu školy bylo výhradně použito dřevo, což má vyjadřovat “model recyklující a energeticky zodpovědné společnosti“. Podzemní části jsou z voděodolného betonu. S výjimkou komunikačních jader jsou zbývající části ze dřeva. Projektování i realizace první etapy zabrala celkem 18 měsíců. Prefabrikovaná konstrukce umožnila rychlou montáž dřevěných prvků, vynechání nákladného zakládání na pilotách i zdlouhavého mokrého procesu. Dostatečné zaizolování objektu společně s kontrolovaným odvětráváním odpovídá nejpřísnějším požadavkům na pasivní stavění ve Vorarlbersku, přičemž navýšení nákladů je oproti běžným domům jen tři procenta, přičemž energetické úspora na vytápění činí ve srovnání se starou školou více než sedmdesát procent.
Deset let po skončení první etapy byla v roce 2014 k základní škole přistavěna víceúčelová sportovní hala, která vznikla na místě zbořené tělocvičny s bazénem ze 70. let. Fasádu domu je tvořena ze svislých jedlových latí, které z jižní strany směrem do ulice plní také funkci slunečních lamel. Novou přístavbu tvoří tělocvična se dvěma sály přes celou výškou, prostřední foyer a třípodlažní víceúčelovou část (denní místnosti pro školní skupiny, zkušebny pro místní hudební spolek). Obvodový plášť je z dřevěných izolačních panelů z březové překližky. Pro zastřešení sportovní haly byly použity dřevěné lamelové trámy. O osvětlení sportovní plochy se stará 56 šikmých jehlanových světlíků. Pohled sportovní haly je rovněž doplněn o umělé osvětlení.
Autor: Petr Šmídek, 10.04.16
Návštěvnost: 18802 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Mies robert 11.04.16 11:02
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.