Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Návštěvnické centrum Srní

Autor: AND architektonický atelier | Vratislav Danda, Jaromír Kosnar, Radovan Kupka
Interiér: Kristina Ullmannová
Stavební část: Tomáš Šmejkal, Eva Šmejkalová
Statika: TOBRYS s.r.o.
Adresa: k.ú. Srní, Srní, Česká republika
Investor: Správa Národního parku Šumava
Náklady: 72 000 000 CZK Projekt: 2008 - 2010
Realizace: 09/2013 - 08/2015 Zastavěná plocha: 321 m²
Obestavěný prostor: 2745 m³

V blízkosti obce Srní bylo na konci roku 2015 otevřeno návštěvnické centrum Národního parku Šumava – areál, který nemá ve střední Evropě obdoby. Jeho cílem je prezentace vědeckých a ekologických aktivit Národního parku a poskytování informací o výskytu a životě vlků. Záměr je inspirován podobnými projekty v západní Evropě, u nás se však jedná o zcela nový typ stavby.
Těžištěm areálu je návštěvnický okruh a rozsáhlý výběh s vyhlídkovou lávkou, kde může návštěvník pozorovat vlky v jejich autentickém prostředí. Zázemí areálu je soustředěno do vstupního objektu, který v sobě pozoruhodným způsobem spojuje tradiční šumavskou architekturu a nejmodernější technologie se špičkovými provozními parametry.

Charakteristika — Vstupní část slouží jako zázemí pro návštěvníky (informace, hygienické zázemí, občerstvení). Je tvořena objektem návštěvnického centra s malým dětským hřištěm, přístupovou cestou a parkovištěm pro návštěvníky.
Objekt centra je navržen jako jednopodlažní nadzemní objekt se sedlovou střechou s podkrovím, částečně podsklepený, na obdélníkovém půdorysu 30,0 x 11,5m. Návrh objektu centra vychází z místní stavební tradice - sedlová střecha asymetricky osazená na obdélníkové hmotě přízemí. Přetažení střechy probíhá v podélném směru po celé délce budovy a kryje tak vstupní prostor u vchodu.
V interiéru jsou v univerzálně pojatém výstavním prostoru umístěny doprovodné informace a informační panely spolu s výstavními exponáty. Informace jsou podávány převážně interaktivní formou. Součástí prezentační části je malý sál pro pořádání přednášek.
Dětské hřiště v sousedství objektu je vybaveno drobnými herními prvky z přírodních materiálů.
Přístupové komunikace a parkoviště byly navrženy tak, aby se co nejpřirozeněji začlenily do stávajícího terénu. Cesty i parkoviště jsou uspořádány v nepravidelných křivkách a s přírodním štěrkovým nebo dlážděným povrchem. Parkovací stání jsou záměrně rozčleněna do menších skupin nepravidelně rozmístěných v zeleni.

Návštěvnický okruh — Ve venkovní části umožňuje prezentaci živých zvířat rozlehlý výběh, kterým vede naučný pěší okruh. Expozice umístěná ve volné krajině simuluje zážitky z pozorování přirozeně se pohybující zvěře.
Okruh je umístěn ve stávajícím souvislém lesním porostu, všechny jeho části jsou navrženy s ohledem na maximální zachování přírodního prostředí a autentického charakteru biotopu. Naučný okruh je tvořen vyhlídkovou cestou, přecházející na vyhlídkovou lávku ve výběhu zvířat. Na trase je umístěno několik pozorovacích a odpočinkových míst pro návštěvníky. Expozičním vyvrcholením je průchod rozsáhlým výběhem vlků.
Umístění výběhu bylo zvoleno v atraktivním, velmi členitém a obtížně přístupném terénu – cesta naučného okruhu pro návštěvníky v tomto úseku přechází na vyhlídkovou lávku, vedenou středem výběhu ve výšce 3 - 4 m nad terénem. Záměrem navrženého řešení je, aby návštěvník mohl pozorovat výběh bez rušivého vjemu oplocení a aby stávající členitý terén mohl být v maximální míře zachován i v místech průchodu návštěvníků.
Lávka je široká 2,2 m a na několika místech je doplněna rozšířenými krytými pozorovacími místy. Konstrukci tvoří dřevěné prvky (lepené i rostlé), zavětrování a stabilizaci zajišťují ocelové trubky.
Výběh se skládá z velkého expozičního a jednoho menšího (odstavného). Oplocení je navrženo transparentní, ze svařovaného pletiva na nosných ocelových sloupcích, výška oplocení je 3,5 m. Výběh je přístupný pro obsluhu a údržbu mimo zraky návštěvníků, pro napájení zvířat je navrženo jímání vody z vodoteče protékající po hranici výběhu.

Stavební řešení — Konstrukčně se jedná o kombinaci železobetonových konstrukcí (stěny, stropy 1.PP), zděných konstrukcí (konstrukce nadzemních podlaží) zastřešených dřevěnou rámovou konstrukcí, kde hlavními nosnými prvky jsou trojkloubové rámy navržené z lepeného dřeva, které tvoří sedlovou střechu objektu se sklonem 42° na obě strany.
Celá stavba je koncipována jako nízkoenergetická se standardem blížícím se pasivnímu domu.
kráceno redakcí

























Stavba
Střešní krytina
RHEINZINK ČR s.r.o.
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 19.04.16
Návštěvnost: 18105 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Minimálně dva otazníky... Tomáš Příhoda 21.04.16 09:17
nemá obdoby Tomáš Zdvihal 25.04.16 16:53
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.