Podkrovní byt ve Strašnicích

Podkrovní byt ve Strašnicích
Sympatická spolupráce s klientkou začala po zakoupení podkrovního bytu, který ji na první pohled zaujal prostorností, vzdušností a velkorysou terasou na střeše. Na druhý pohled se však objevilo hned několik nepříjemností. Počínaje nešťastnou dispozicí koupelny, v níž zabírala velkou část plochy neúměrně velká vana, přičemž klientčiným snem byl hlavně sprchový kout. Dále nepraktické řešení uvažované kuchyně a nedostatek úložných prostor. Následovala stísněná ložnice s převážně zkosenými stěnami, umístění postele a šatní skříně.
Dispozici koupelny jsme změnily od základů a při osazení obdélníkové vany se vešel i zmíněný sprchový kout. Zařízení jako pračka a kotel se posunuly až za posuvnou stěnu, a nejsou tak oproti původnímu plánu hned na očích.
V samotném obytném prostoru se objevovalo mnoho různých dezénů a barev dřeva (podlaha, dveře, zábradlí…). Při volbě barevnosti nově navrhovaného nábytku jsme tedy zvolily koncept „koláže“ různých odstínů dýhovaných dvířek. Celkem se zde střídají tři druhy (různě mořená třešeň a ořech). Jednotlivé odstíny jsme ladily na základě velkoformátových vzorků přímo na místě. Myslíme si, že ve výsledku se podařilo vytvořit celistvý prostor, který se tímto přístupem sjednotil a nově přidané prvky přirozeně zapadly do původního rámce. Nové skříně na míru začínají již u vstupních dveří a pod schody plynule přecházejí v kuchyň. Z kuchyňské linky vybíhá malý pultík, který slouží pro pohotovostní sezení, popřípadě pro rychlou snídani.
V obývací části je nejvýraznějším prvkem knihovna, která svým členěním na jednotlivé boxy princip koláže jednotlivých dezénů podporuje. Pod šikminu do nejnižšího místa je pak umístěno sezení s pohodlnou a přestavitelnou pohovkou značky Polstrin. Místo televize zatím slouží investorčin oblíbený obraz.
Řešením pro ložnici nakonec bylo obrácení postele o 180 ° - tedy hlavou směrem do místnosti, kde je nejvyšší světlá výška. Jako krytí hlavy slouží kombinovaný peřiňák s nočním stokem.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
skříně
Janka
09.03.16 08:37
Skříně
Klára Císařovská
09.03.16 09:48
Zastena za kuchynskou linkou
Zuzana
17.03.16 12:38
Odpověď - tabulovka
Klára Císařovská
31.03.16 07:25
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Mooza Architecture