Dům Etgara Kereta

Dom Kereta

Dům Etgara Kereta
Adresa: Chłodna 22, Żelazna 74, Varšava, Polsko
Investor:Etgar Keret
Realizace:2011-12


Nejužší dům na světě, je natolik pozoruhodný projekt, že jej do své sbírky současné architektury zařadilo prestižní Muzeum moderního umění v New Yorku.
Dům  vznikl podle projektu varšavských architektů ze studia Centrala. Jde o nejužší stavbu v Polsku a možná i na celém světě. V nejširším místě bude mít stavba 122 centimetrů a v nejužším pouhých 72 centimetrů. Keret House stojí ve Varšavě mezi ulicemi Chłodna a Zelezna.
Dům má tvar trojúhelníku a stojí na třech nohách. Vchází se do něj po schodech na dálkové ovládání. Ty se otevírají a sklápí do uličky a poté se opět složí do podlahy.
Přízemí nabízí obývací část, pracovní kout a salonek, v prvním patře je ložnice se stropním oknem, spát se chodí po žebříku. Ve druhém patře se ukrývá skladový prostor. Místnosti zápasí s nedostatkem denního světla. Stavba je ze dvou stran obklopená vysokými činžovními domy. K dispozici jsou pouze dvě okna. Dům tvoří ocelový rám pokrytý překližkou a izolačními panely. Elektřinu poskytuje sousední budova. Voda teče z velkého barelu a odpad vede do septiku. Dům Keret totiž není připojený k městskému odpadnímu a vodovodnímu systému. Celý projekt vznikl jako dočasná umělecká instalace, které stavební povolení vyprší v roce 2016.



Dům Keret slouží spisovateli Etgaru Keretovi v době jeho pobytu ve Varšavě. Zároveň jej využívají jako studio i jiní hostující spisovatelé a umělci. Etgar Keret se narodil v roce 1967 v Tel Avivu a patří nepochybně k nejoblíbenějším spisovatelům mladé generace v Izraeli. Literát je polského původu a do země často jezdí. Jeho rodiče se sice poznali v Izraeli, ale jeho matka se narodila ve Varšavě a během druhé světové války přišla ve varšavském ghetu o celou rodinu. Otec Etgara pochází z Baranoviči. Město bylo tehdy součástí Polska, nyní patří do Běloruska. Jeho první povídky začaly vycházet v tisku v roce 1991 a v roce 1992 vydal první soubor povídek Potrubí. Kromě vlastní tvorby píše scénáře pro izraelskou televizi a přednáší na Filmové škole v Tel Avivu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Centrala