Kostel sv. Marie Magdalény ve Freiburgu

Kirchenzentrum St. Maria Magdalena

Kostel sv. Marie Magdalény ve Freiburgu
Adresa: Maria-von-Rudloff-Platz 1, Freiburg, Německo
Investor:Arcibiskupský stavební úřad ve Freiburgu
Projekt:2000
Realizace:2004
Zastavěná plocha:2200 m2


Kaple sv. Marie Magdalény se nachází na centrálním náměstí v nové rezidenční čtvrti Rieselfeld na západním předměstí německého Freiburgu. Objekt vznikl podle vítězného projektu kolínského ateliéru KSG Architekten. Jejich návrh dokázal přesvědčit porotu i klienta, že se mohou v jediném objektu konat jak oddělené katolické a protestantské, tak i společné ekumenické bohoslužby. Kostel byl vysvěcený 24. července 2004.
Průčelí kostela zůstává rovné a strohé. Nenajdete tu nic kromě umělecké plastiky kříže a vstupní brány s mozaikou labyrintu na podlaze. Obě boční stěny kostela jsou naproti tomu prolamované a navíc se směrem vzhůru mírně rozestupují, čímž podle autorů vzniká dojem „větší otevřenosti a pohybu jaký známe u plátených stanů.“ Kostel má klasickou podélnou trojlodní dispozici, avšak v tomto případě jsou oba sakrální prostory umístěny v bočních lodích: katolická část je na celou hloubku dispozice a protestantská část je menší na úkor společenského sálu. Hlavní loď tvoří společný vstup se světlou výškou přes osm metrů. V případě potřeby lze odsunout čtyři postranní betonové stěny a oba sakrální prostory spojit v jeden ekumenický sál.
Zadní část kostela je rozdělena do čtyř podlaží, kde se nachází nezbytné zázemí a komunitní prostory.
Hlavní sakrální prostory jsou zastřešeny ve výšce třinácti metrů pomocí lepených trámů s dřevěným podhledem. Všechny stěny v kostele jsou z pohledového betonu s voskováným povrchem.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
zlé, zlé, zlé.
tomasgunis
24.02.16 02:41
už chápem
Vladimír Kalivoda
25.02.16 09:33
Všechno špatně...
Ivoš
25.02.16 10:04
vůbec ne zlé
organista
25.02.16 12:29
náhodou ...
Lamik
25.02.16 03:36
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od kister scheithauer gross