Dílenský prostor v Bregenzském lese

Werkraum Bregenzerwald

Dílenský prostor v Bregenzském lese
Adresa: Hof 800, Andelsbuch, Rakousko
Projekt:2008
Realizace:2.2012 - 7.2013
Zastavěná plocha:700 m2
Náklady:3 700 000 Euro


Werkraum Bregenzerwald byl založen v roce 1999 v Andelsbuchu na západě Rakouska za účelem poskytovat místním řemeslníkům odborné služby, pomáhat v technologické inovaci a ve spolupráci s architekty povznášet stavební kulturu v celém regionu. Werkraum Bregenzerwald v současnosti čítá 85 řemeslníků, z nichž 40% se pohybuje ve dřevozpracujícím průmyslu. Jedná se převážně o malé rodinné podniky s bohatou tradicí.
V roce 2008 pověřili místní řemeslníci švýcarského architekta Petera Zumthora, s nímž se seznámili při stavbě KUB - uměleckého domu v Břežnici, aby pro ně v Andelsbuchu vytvořil novou 'výkladní skříň', kde by mohli na jednom místě představit svojí tvorbu, pořádat výstavy, školení, semináře, přednášky a společenské akce. Kromě toho Zumthorův černý klenot slouží také jako turistické informační centrum a kavárna s obchodem.
Se stavbou se začalo po čtyřletém plánování v únoru 2012. Zumthorův výrazně horizontální návrh byl dokončen v červenci 2013. Tvoří jej rozlehlá dřevěná střecha o rozloze 700 m² spočívající na čtrnácti štíhlých ocelových sloupech a trojici masivních betonových jader. Velkoformátové prosklení umožňuje kolemjdoucím spatřit uvnitř vystavované práce místních řemeslníků, ale také vidět skrz celý objekt na přilehlé horské louky. Předěl mezi vnitřním výstavním prostorem a okolní krajinou tu splývá.
 
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Peter Zumthor