Hlavní sídlo společnosti Alza.cz

Hlavní sídlo společnosti Alza.cz
Spolupráce:Helena Šimáčková
Adresa: U Pergamenky 2, Holešovice, Praha, Česká republika
Realizace:09.2013 - 08.2014


Osvícený zadavatel, resp. investor je důležitý základ každé zakázky. Společnost Alza.cz za celou svou dvacetiletou historii zvládla prakticky všechny své prostory (ne)navrhovat bez pomoci architekta. Když se plánovala přestěhovat do nové centrály a svých 250 zaměstnanců přestěhovat z několika různých míst do společných prostor, rozhodla se pro oslovení profesionálních spolupracovníků. Bylo nám ctí být vybráni z několika oslovených architektonických a projekčních kanceláří. A tak začala naše spolupráce.
Prostory v bývalé tovární hale v cípu Holešovic byly opuštěny soukromou televizí. Alza.cz si je vybrala především pro jejich flexibilitu, variabilitu a otevřenost. Jedna strana prostoru je otevřena přes dvě patra a prosvětlená velkoplošnými okny. Výhled směřuje k řece holešovického zálivu. Ve středním traktu jsou provozní prostory z části ve dvou patrech, které přecházejí v hlavní středový otevřený prostor přes celou výšku. U opačné fasády jsou kancelářské prostory ve dvou patrech.
Alza.cz věděla, že chce pro své zaměstnance – nejen dle dnešních standardů především u technologických a IT firem – prostory, které nebudou pouze pracovním prostorem, ale zároveň místem pro setkávání, komunikaci, kreativitu i zábavu. V zadání od začátku byl centrální prostor kavárny a jednací prostory. Zároveň byly požadovány prostory pro uvolnění, inspiraci a zábavu pracovníků, což bylo podnětem vzniku mimo jiné lezecké stěny, posilovny, kulečníkových stolů ale třeba i solné jeskyně.
Recepce je umístěna v hlavním otevřeném halovém prostoru hned za vstupem ze severozápadního jádra výtahů. Na recepci navazuje prostor pro čekání, potkávání se a tento je nejen opticky propojen s prostorem centrální kavárny. Tento prostor je otevřen přes obě podlaží a je ze střechy prosvětlen světlovody. Výška i plocha je zvýrazněna vzrostlými stromy v mohutných květináčích. Na kavárnu navazují otevřené komunikace, které zároveň plní funkci rozptylovou, herní, potkávací i odpočinkovou.
V pravé části jsou ve dvou patrech umístěny uzavřené kanceláře pro zaměstnance, kteří ke své práci vyžadují soukromí, klid nebo diskrétnost. Z centrálního prostoru, do horních kanceláří vedou podél dominantních cihelných pilířů otevřená ocelová schodiště. Při pohledu z druhé strany jsou v cihelných pilířích zabudované šatny a kopírky.
Ve středovém dvoupatrovém traktu jsou technické a technologické provozy vč. prostoru pro posilovnu a zázemí nejen pro kavárnu ve spodním patře a jednací místnosti v horním patře. Rozptylovou část kolem zde soustředěných jednacích místností je v budoucnu možné rozšířit o střešní terasu přes nově zbudované schodiště.
V levé části skryté od hlavních prostor jsou velkoprostorové kanceláře otevřené přes celou výšku. Mezi těmito pracovními místy jsou v samostatném vloženém tělese umístěny kanceláře manažerů. Halový prostor umožnil střechu tohoto „skleníku“ využít jako nestandardní relaxační prostor.
Z centrálního prostoru vedle lezecké stěny je přístupná samostatná část s uzavřenými kancelářemi a jednacími místnostmi. V rozptylovém prostoru je umístěna herní plocha s multimediálními konzolami nebo i golfovou jamkou.  Relaxovat a načerpat novou energii zde můžou zaměstnanci v malé solné jeskyni.
dotegg architekti
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Tovární hala
Svist1
18.02.16 10:40
zobrazit všechny komentáře