Multifunkční budova Le Toison d’Or

Multifunkční budova Le Toison d’Or
Tým:Gerard Loozekoot, Wesley Lanckriet, Jacques van Wijk, Hans Kooij, Tina Kortmann, Tatjana Gorbachewskaja, Philipp Meise, Jaap-Willem Kleijwegt, Marie Prunault, Tomas Mokry, Nanang Santoso, Olivier Yebra, Thomas Harms, Rene Wysk, Todd Ebeltoft, Patrick Noome, Charlotte Guyaux, Johanna Mencia, Machiel Wafelbakker, Bartek Winnicki, Aurelie Krotoff, Ondrei Kyjanek, Wendy van der Knijff
Adresa: Avenue de la Toison d’Or 25-29, Brusel, Belgie
Investor:TD Immo Invest BVBA
Projekt:2009
Realizace:2016
Užitná plocha:48000 m2
Plocha pozemku:5800 m2


foto: Hufton+Crow
Budova Le Toison d’Or představuje propojení tradiční blokové typologie a multifunkčního developmentu s obchodním parterem.
Stavba je situována na ulici zvané Avenue de la Toison d'Or, mezi dvěma historickými branami (Porte Louise a Port de Namur). Víceúčelový komplex se začleňuje do okolní městské struktury a současně spojuje obchodní a residenční program. Nachází se v něm 72 bytů (s podlahovou plochou od 50 do 750 m²), 12.200 m² komerčních ploch a 1040 m² věnovaných pro jesle; dále 330 parkovacích stání a elegantní městská zahrada o ploše 2950 m².
Aby objekt nepůsobil monolitickým dojmem, jak se u blokových staveb stává, je fasáda domu prolomena pomocí variací povrchů, hloubek a opakujícího se rytmu série zaoblených vertikálních rámů. Tyto rámy slouží k zakončení balkonů apartmánů na vyšších podlažích a zároveň také nabízejí velké výkladce obchodních jednotek.
Ben van Berkel k projektu říká: “Důležité bylo docílit, aby byly obchody co možná nejvíce otevřené a prosvětlené. Chtěli jsme, aby tato hodnota kontrastovala se zdánlivou hmotností vyšších pater, aby se tak vytvořila iluze, že vertikální “balonové” rámy nesou budovu, jako by se celý blok téměř mohl vznášet nad ulicí.”
van Berkel dále uvádí: “U architektury máme tendenci upřednostňovat abstrakci a vyhýbat se figurativnosti. Avšak na uliční fasádě budovy Toison d'Or jsme chtěli prozkoumat prostor mezi abstraktním a figurativním, vytvořit momenty nevtíravé iluze obrazného.”
V kontrastu s vertikálně artikulovanou uliční fasádou sleduje průčelí obrácené směrem k vyvýšené zahradě v nádvoří horizontální uspořádání. Proporčně velkoryse řešené balkony tady nabízejí klidnější zážitek městského života.
Obyvatelé a návštěvníci mají do apartmánů přístup skrze uliční fasádu, odkud je velké skulpturální schodiště přivádí k hlavní recepční hale, jež je obrácena do dvora a situována nad dvěma patry obchodních podlaží. Odtud mohou pokračovat hlouběji do lobby, kde se nachází neformální sezení a kde jsou také umístěny výtahy k bytům.
Podlažní plocha apartmánů se pohybuje od malé po velkou, a umožňuje tak demografickou různorodost obyvatel. Aby byl do interiérů zajištěn dostatečný přístup denního světla, dosahuje výška stropu v obývacích prostorech minimálně 2,7 m; u apartmánů obrácených do ulice Avenue de la Toison d’Or se tato výška zvedá nad 3 metry.
Komplex byl navržen s ohledem na vysoký stupeň udržitelnosti. Hlavními rysy v tomto směru jsou výborná tepelná izolace fasády (včetně trojitého zasklení), vysoký standard zvukové izolace, inovativní systém společných instalací pro byty i obchody a použití kompozitu (betonu) s vyztužujícím skleněným vláknem (GFRC).
kráceno redakcí

Objem:
87.000 m³ (nad zemí), 110.000 m³ (pod zemí); celkem 197.000 m³

Belgická architektonická kancelář: Jaspers-Eyers Architects, Brussels (BE)
Místní vedení projektu / realizační fáze: Wesley Lanckriet, U/Define Architects
Statika: ABCIS Van Wetter S.A., Brussels (BE)
Krajinářské zásahy: Lodewijk Baljon landschapsarchitecten, Amsterdam (NL),
Atelier Ruimtelijk Advies, Berchem (BE)
Instalace: Techniplan adviseurs, Rotterdam (NL), TDEC, Rumst (BE)
Technika prostředí a udržitelnost: DGMR, Arnhem (NL)
Rozpočet a kalkulace: BBN adviseurs, Houten (NL), Widnell Europe, Brussels (BE)
Požární bezpečnost: FPC Fire Protection Consultants, Antwerpen (BE)
Kontrola kvality: SECO, Brussels (BE)
Hlavní dodavatel: CFE NV – BPC Brabant, Watermaal-Bosvoorde (BE)
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od UNStudio