Osvětový dům

Dom Oświatowy

Osvětový dům
Historie Osvětového domu na Francouzské ulici začíná 3. května 1923, kdy družstvo Lidová čítárna vyhlásilo v celém Polsku finanční sbírku, která ve Slezsku přinesla nečekané vysoký ohlas a ze všech polských vojvodství se pravě zde vybralo nejvíc peněz. Družstvo Lidová čítárna za konečnou částku koupilo od města volný pozemek na rohu ulic Francuska a Wojewódzka a v říjnu 1927 Slezský parlament ve svém rozpočtu zajistil čtvrt milionu zlatých na stavbu Osvětového domu. Hlavní vchod se nachází na rohu ulic Francuska a Wojewódzka, v hlubokém podloubí, neseném řadou hranolových pilířů. Po vstupu se před našimi zraky objevuje velká hala a tříramenné schodiště.

Nejpříznačnější rysy této stavby:
- hmota se skládá z tří pravoúhlých rovnoběžnostěnů: dvou ležících, třípodlažních, které tvoří roh a jednoho mezi nimi, ustupujícího dozadu, který je vyvýšeny a nesen  pilíři
- svislice střední části je viditelný díky profilovaným lizénám a vertikálním pásům oken
- v interiéru dvoupodlažní sál zdobený umělým mramorem, kovovými nástěnnými lampami, lustry.

Budova byla sídlem Slezské knihovny, ale po letech rozvoje této instituce stavba nebyla schopna pojmout její cenné sbírky – skladiště při ulici Francuska mohlo pojmout 100 tisíc svazků, a bylo nutné místo na zhruba půl milionu. Nové sídlo Slezské knihovny bylo založeno na Placu Rady Europy.
V současné době je Osvětový dům sídlem Slezské vyšší školy managementu generála Jerzeho Ziętka, a proto budova, která byla postavena díky přání a energii obyvatelů Horního Slezska, pořád plní vzdělávací funkci. Majitelem budovy je jako dřív Slezská knihovna.
Moderna Katowice
0 komentářů
přidat komentář