Rodinný dům Liberec

Rodinný dům Liberec
Realizace:Domy Petříček
TDI: Ing. Petr Marx
Adresa: Trpasličí, Liberec, Česká republika
Projekt:2014
Realizace:2015


Užitná plocha: 116 m² dům, 64 m² zázemí
Rodina se třemi malými dětmi, se rozhodla vrátit do rodného kraje. Pozemek na jižní straně města, navazující lesy Jizerek, na dohled secesní kostelík u obrázku. V okolí stavební časosběr 20. století, na severu zahuštěný zástavbou z 90. let.  Na jihu výhled na zenové budky Petra Stolína, které programově manifestují minimální potřeby k životu.  Do téhle esence se zařadit, bylo výzvou.
Náš dům měl být nízkoenergetický, nevelký, s dostatečným zázemím pro rodinné bydlení a pobyt na zahradě. Možnosti místa jsme modelovali společně a ujasnili tak priority, z kterých vzešel návrh při severní straně pozemku.  Přízemní dům, s částečně zvednutým patrem ložnic, aby dohlídl na Ještěd a zároveň se natáhl k příjezdové cestě.  Dům, na konceptu chodby, osy domu, spojující obytné místnosti na jihu a servisní na severu.  Chodba, se začátkem a koncem, výhledem do louky. 
Srdcem domu je obytný prostor s kuchyňským koutem a prostorná krytá terasa, do patra se chodí spát, zašít se a dívat se, jaké bude počasí. Když je Ještěd bez mraků, je nejlépe sednout na kolo a vyrazit do Jizerek, v opačném případě se dá natopit sauna v přízemí a otevřít červené víno.
Dům je řešen jako dřevěný skelet s vyloženými "I" nosníky, zateplený foukanou celulózou, železobetonová deska je založena na XPS. Dům je řízeně větrán, v zimních výkyvech přitápěn el. přímotopy, nebo krbovými kamny. V létě je stíněn pomocí venkovních žaluzií, do doby, než terasu poroste zeleň, vypomůže plachta nejmenovaného švédského výrobce. Modřínová fasáda brzy zešedne, severní strana, opláštěná černým cetrisem, je připravena na dětské křídy. Už se těším, až se holčičky osmělí. Umí totiž moc hezky kreslit.  Mám od nich na PF anděla, který by se tam krásně vyjímal.
Díky klientům, stavební firmě i technickému dozoru, jsem na stavbu chodila ráda a těší mě, že se v domě obyvatelé rychle zabydleli.
12 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Rodina s 3 dětmi
jamaco
05.01.16 01:00
spaní...
prochazkova
06.01.16 12:29
Příjemné!
Jiří Žid
07.01.16 01:17
gratuluji
Eva Šindelářová
07.01.16 06:35
inspirativní
Dagmar Bursová
13.01.16 12:11
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Marie Sanvito Procházková