Dřevostavba na vyhlídce

Dřevostavba na vyhlídce
Projekt:2020
Užitná plocha:120 m2
Zastavěná plocha:78 m2
Plocha pozemku:396 m2
Obestavěný prostor:421 m3




Praskání dřeva v krbu a venku padající vločky, které člověk sleduje v teple posazený v okně. Nebo letní východy slunce, kdy stačí jen vyjít z ložnice na terasu a posnídat s výhledem na probouzející se krajinu. Prostě skryté útočiště v lese, ve kterém je člověk ve spojení s přírodou za každého počasí.

Koncept
Dřevostavbu jsme do krajiny ve svahu zasadili co nejpřirozeněji, s respektem k okolí a s využitím maxima přírodních zdrojů energie. Plně čerpá z polohy místa a její orientace vůči světovým stranám a výhledům, které přirozeně formují rozvržení funkcí v celém domě. V rekreační chatě je možnost celoročního pobytu.
Hmota domu krystalizuje do dvou hlavních objemů, spojených jedno- podlažním "srdcem domu", kterým přirozeně protéká děj denního života. Protilehlé pultové střechy s extenzivní zelení tvoří dynamiku chaty a využívají obnovitelných zdrojů energie za použití solárních panelů na jedné ze střech. Velké prosklené plochy poskytují nejen nerušené propojení s okolní přírodou i za nepříznivého počasí, ale jejich orientace poskytne i nezanedbatelné pasivní zisky solární energie.

Dispozice
Chata příležitostně poskytuje možnost přespání až pro 6 osob. Jeden z objemů ukrývá převýšený hlavní obytný prostor, skromný kuchyňský kout a na protilehlé straně útulné posezení s kamny. Na tento prostor volně navazuje střední lichoběžníková část, která slouží mimo jiné jako jídelna. Střední část je opatřena velkoformátovými prosklenými nůžkovými dveřmi, které dovolí proměnit jejich otevřením vnitřní prostor ve venkovní. Chata má dvě protilehlé terasy - jižní vstupní terasu a severní pobytovou. Terasy tak umožňují volný průchod chaty a příčné provětrání v horkých letních dnech.
V druhé, západní části chaty, jsou situovány dvě ložnice se sociálním zázemím. V 1.NP se při vstupu do domu nachází malá provozní místnost, dále koupelna a komora pod schody. Nejseverněji je v této části umístěna ložnice. Ve 2.NP se nachází druhá ložnice s vlastní toaletou a vstupem na střešní terasu. Pod severovýchodní částí se nachází suterén, který bude přístupný z venkovního prostoru. Zde bude situován prostor pro technologie, dílnu a sklad nářadí.
Dřevostavba má železobetonové základy, provětrávaná fasáda je tvořena plechovým obkladem. Velkoformátová okna jsou s pevným zasklením, pro větrání slouží menší otevíravá okna.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ASGK Design, s.r.o.