Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Novostavba rodinného domu v Žebětíně

Autor: JRA Jaroušek Rochová architekti | Radek Jaroušek, Magdalena Rochová
Návrh zahrady: ing. Martina Forejtová – ateliér A05
Statika: ing. Radek Brandejs
Adresa: Žebětín, Brno, Česká republika | mapa
Projekt: 2012-13 Realizace: 2013-15
Užitná plocha: 210 m² Zastavěná plocha: 136 m²
Plocha pozemku: 814 m²

Svažitý pozemek je položený na krásném místě nad centrem Žebětína s výhledy na kostel a okolní krajinu. Dům jsme situovali na pozemek do jeho horní části směrem k ulici. Dům hmotově navazuje na frontu domů v dolní části ulice.

Základním motem návrhu je "chytré" usazení hmoty a dispozic domu do svažitého terénu a jeho návaznost na zahradu a ulici. Návrh respektuje původní terén a co nejméně ho "znásilňuje". Tvar domu je vymezen hranicí pozemku a je lehce lichoběžníkový. Jedná se o archetypální tvar, jednoduchou hmotu se sedlovou střechou.
V části do ulice je před hmotou domu situovaná hmota garáže se vstupním krčkem a malým vjezdovým dvorkem z cihelné dlažby vymezeným železobetonovými pohledovými stěnami a modřínovou dřevěnou vjezdovou bránou. Z dvorku lze po betonovém prefabrikovaném schodišti sejít kolem domu na zahradu a obytnou terasu.
U hmoty a fasády směrem do zahrady je kontrast k tradičním oknům vytvořen velkými prosklenými plochami a doplněn o jednoduchý box dřevěného proskleného arkýře.
Do domu se vstupuje přes zádveří navazující na garáž. Napříč celým domem je chodba s jednoramenným schodištěm otevřeným skrz celou výšku domu. Ve vstupním "pokojovém" patře jsou situovány tři pokoje, šatna a koupelna. Pokoj s arkýřem dovoluje krásné měnící se výhledy - obrazy s orámovaným pohledem na kostel.
Z haly se po schodišti sestoupí do obytné části s kuchyní a jídelnou. Toto polotransparentní dubové schodiště odděluje obytnou část od kuchyně a jídelny. Hlavní prostor je propojen se zahradou a terasou velkým posuvným oknem. V obytné části je umístěn krb. V zadní části dispozice je situováno wc, prádelna a technická místnost.
Do podkroví vystoupáme po schodišti ze vstupní haly na otevřenou galerii. Na patře jsou dva pokoje pro děti a koupelna.

Zahrada je důležitou součástí celého návrhu. Zahradou prochází osa železobetonových prefabrikátových šlapáků navazující na vnitřní schodiště. Na modřínovou terasu, která je po celé šíři domu navazuje vyrovnaná úroveň zahrady, z které se sestupuje po jezdeckých schodech do užitkové části zahrady.
Projekt
Fotograf
Filip Šlapal
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 25.11.15
Návštěvnost: 28470 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
... Daniel John 26.11.15 13:40
Novostavba rodinného domu v Žebětíně Silvia Slovackova Danova 26.11.15 14:10
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.