Rodinný dům v Nučicích

Rodinný dům v Nučicích

Dům v Nučicích je hrou se třemi "kostkami" různých tvarů a materiálů.
Bílá je pevná, otevřená do zahrady, posazená do svahu. Druhá kostka, lehčí, dřevěná, odděluje zahradu od ulice. Třetí ve tvaru nízkého domu se sedlovou střechou je posazena na dvě spodní a je otočená ke slunci. V meziprostoru vymezeném všemi třemi kostkami přirozeně vzniká vstup do domu.
Hra různých principů a materiálů spojených s jednotlivými kostkami je přenesena i do interiéru.
V bílé se setkávají všichni obyvatelé domu v obývacím pokoji, u jídelního stolu a v kuchyni. Dvě výškové úrovně vnitřního prostoru vysunutého do zahrady navazují na průběh terénu. S klesající úrovní podlahy se prostor zvyšuje až do úplného otevření jižní celoprosklenou stěnou. Zvenčí charakter této části domu určuje bílá omítka a velké formáty dřevěných oken. V interiéru jsou použity dřevěné a bílé povrchy, skryté osvětlení.
Dřevěná technická a provozní část je uzavřená do sebe, zvenčí se jeví jen jako dřevěná "bedna" výrazněji narušená pouze garážovými vraty. Materiály a prvky použité v interiéru odpovídají jeho funkci. Podlaha je epoxidová, šedé barvy, dveře kovové, světla mají průmyslovější vzhled.
Patro je kompaktním objemem opláštěným střešními šablonami. Tvar domu je v interiéru propsán otevřením do prostoru střechy. Pokoje se čtvercovými okny se otevírají jižním směrem, čtvercový formát je pro okenní otvory patra použit univerzálně. Oproti bílé části domu s převažujícími dřevěnými povrchy interiéru jsou v patře použity barvy ve formě žluté podlahy, šedých okenních rámů a zárubní. Světla jsou přisazená a závěsná.
Sestavením jednotlivých "kostek" vznikl dům bohatý na atmosféry, prostory a průhledy, dům, ve kterém se snídá s východním sluncem, večeří se západním, kde si jde i za deště dát odpolední kávu na terase a pokoje jsou celý den zalité sluncem.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Mimosa architekti