Třída Míru - rekonstrukce pěší zóny v Pardubicích

Třída Míru - rekonstrukce pěší zóny v Pardubicích
Adresa: Třída Míru, Pardubice, Česká republika
Investor:Město Pardubice
Soutěž:2002
Realizace:2014-15


Návrh dopravy: Ing. Jan Říha, Ing. Martin Rambousek
Návrh zeleně: Ing. arch. Lucie Kostková


Třída Míru se stala v Pardubicích pojmem. Byla po léta centrem Pardubic, začínajícím u Zelené brány a končícím u dnes již neexistujícího hotelu Veselka (dnes zde stojí Magnum).
Podoba její rekonstrukce byla předmětem dlouhodobých sporů a vášnivých diskuzí, jak radnice, tak široké veřejnosti. Během let toto korzo upadalo, čemuž přispěla i výstavba AFI Paláce, coby obchodního centra v jeho těsné blízkosti.
Po dlouhých třinácti letech (soutěž r. 2002) se projekt podařilo dotáhnout k realizaci. Jeho cílem bylo dosáhnout jasné a přehledné koncepce řešení. Největší problém – MHD skončil kompromisem, tedy minimalizováním trolejbusové dopravy.
Třídě Míru se podařilo vrátit její původní význam, navíc z průchozí ulice je opět vyhledávané místo pobytu a setkávání lidí. Palác Magnum (2008) na místě bývalé Veselky vrátil svému předprostoru městský rozměr. Vzniklo zde neformální malé náměstí, které lze využívat pro veřejné akce. Chybí zde již jen plánovaný pomník letce Jana Kašpara.   
Na pěší zóně po půlročním provozu vznikla či byla obnovena řada obchodů, restaurací, jsou zde nové zahrádky kaváren atd.
Je jen velká škoda, že navazující Náměstí Republiky s Východočeským divadlem, Obchodním centrem Grand a Zelenou bránou, jako důležitý svorník Třídy Míru a historického Pernštýnského náměstí, zůstává nadále nedořešeno a funguje stále jako dopravní tepna.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Urbanismus
Rivas
04.11.15 05:29
prostor bez drátů . . .
Sl. Kuchovský
08.11.15 06:09
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Jaromír Walter, Milan Nytra, Jan Foretník, Hana Nytrová, Robert Sedlák