Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Komunitní centrum St. Gerold

Autor: cukrowicz.nachbaur architekten | Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm
Spolupráce: Stefan Abbrederis, Michael Abt, Christian Schmölz
Adresa: Faschinastraße 100, St. Gerold, Rakousko | mapa
Web: www.st-gerold.at
Náklady: 1 400 000 Euro Projekt: 2007-08
Realizace: 2008-09 Soutěž: 2007
Užitná plocha: 570 m² Zastavěná plocha: 195 m²
Plocha pozemku: 2045 m² Obestavěný prostor: 2890 m³

Společenské centrum s obecním úřadem, poštou, mateřskou školou a obchodem se smíšeným zbožím se nachází jako osamocený čtyřpodlažní objekt na jižním svahu rozlehlého údolí Walsertal. Nový objekt dotváří vztahový trojúhelník mezi budovou požární zbrojnice a památkově chráněnou školou, čímž se výrazně proměnila místní situace a rychle průjezdná silnice Walserstrasse začala fungoval jako poklidná uliční náves. Škola společně s obecním úřadem zaujímají strážnou roli. Dřevěný kubus byl umístěn v příkrém svahu, kudy se do obecního úřadu s obchodem vstupuje z nově navrženého náměstí s kašnou. Mateřská škola s dětským hřištěm jsou ve dvou spodních podlažích, kde jsou chráněny příjezdovou silnicí vedoucí k obecnímu úřadu. Rozmístění okenních otvorů se váže k výhledům do okolní krajiny. Čekárna před místním úřadem hledí na náves, zasedací místnost je obrácena k jihu, výška parapetu ve školce je přizpůsobena menším uživatelům, výřez před vstupem a vesnickým obchodem je ukrytý za dřevěnými lamelami. Ostře řezaný kvádr je nepravidelně obložen svislými latěmi o pěti různých šířkách. Horizontální lišty jsou rovněž umisťovány nárazově. Jednotlivé linie spodních hran oken probíhají kolem, které se opět střetávají v nové výšce u jiných otvorů.

Materiál a konstrukce
Dřevěná nosná konstrukce je první čtyřpodlažní dřevostavbou ve Vorarlbersku. V zimě byly v obecním lese pokáceny kmeny jedle bělokoré, nařezány a tesařsky opracovány v nedalekých vesnicích Blons a Schinifis. Výroba tak zůstala v údolí. Izolace 55 centimetrů tlustých stěn je provedena ze dřevovláknitých desek a ovčí vlny. Velké pochybnosti, které panovaly ohledně situování ploché střechy v alpském prostředí, byly rozptýlený pomocí dvojité střechy s mezerou, čímž budova povyrostla o 90 centimetrů. Dřevo zůstalo hlavním materiálem až do nejmenšího detailu. Výtahová šachta, dveře, kuchyně, pracovny, stropy, stěny a podlahy jsou z jedlového dřeva, které bylo nařezáno pilou, ohoblováno, obroušeno a následně zůstalo bez dalšího povrchového ošetření. Výška schodišťových stupňů, místností i konstrukční výška jsou násobky šířky latí použitých v obvodových stěnách.

Pasivní dům
Kvalitně provedené opláštění a inteligentní systém s kontrolovaným odvětráváním vytváří stavbu téměř soběstačnou.  87% energie je získáno rekuperací tepla. Topná soustava je založena na zemních sondách s tepelným čerpadlem. Spotřeba energie na vytápění činí 8kWh/m².
Martina Pfeifer Steiner
Zdroj: Martina Pfeifer Steiner
Vložil: Petr Šmídek, 13.10.15
Návštěvnost: 16508 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Skvelé Matej Farkaš 16.10.15 10:31
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.