Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dům s dvojitým výhledem

Autor: Architekti Šebo Lichý s. r. o. | Tomáš Šebo
Spolupráce: Štefan Onofrej, Tatiana Šebová
Adresa: Bratislava, Slovensko
Projekt: 2010 - 2011 Realizace: 2011 - 2013
Užitná plocha: 221 m² Zastavěná plocha: 120 m²
Plocha pozemku: 475 m²

foto Tomáš Manina
Rodinný dom je situovaný vo svahovitom teréne na úzkom pozemku v husto zastavanej časti mesta. Už tieto podmienky určili prvé mantinely architektúry. Na jednej strane sa z tohto miesta ponúka panoramatický výhľad na mesto, na strane druhej pohľad na zelenú tichú záhradu a ovocné stromy. Dom je rafinovane osadený do svahu tak, aby maximálne využil prednosti a možnosti daného priestoru.
Vďaka osadeniu domu ďalej od ulice vznikol vpredu priestor na malú záhradku s výhľadom na mesto. Výškový rozdiel medzi ulicou a úrovňou prvého podlažia je využitý na prístrešok pre autá, prikrytý zeleňou. Týmto sa podarilo vytvoriť jeden súvislý priestor, ktorý sa ťahá od prednej záhrady až do zadnej záhrady. Vďaka preskleným stenám na oboch stranách domu je celý priestor vizuálne prepojený a zeleň sa tak stáva súčasťou interiéru.
Ďalším praktickým prvkom sú presahy druhého podlažia, ktoré zabezpečujú prekrytie obidvoch terás a umožňujú tak sedenie vonku za akéhokoľvek počasia. Okrem toho slúžia aj ako efektívne tienenie zasklených plôch, ktoré tak v lete neprehrievajú interiér.
Centrom každodenného života je obývačka s originálnym kozubom. Klient mal jasnú predstavu o priestorovom členení interiéru, ktorý je nadčasový, vzdušný a príjemný. Na prvom podlaží sa nachádza obývačka, kuchyňa a jedáleň, pričom je celý priestor prirodzene prepojený s pohľadmi na prednú a zadnú zelenú záhradu. Na druhom podlaží sa nachádzajú spálne, dve detské izby s výhľadom na mesto a rodičovská spálňa s výhľadom do záhrady. Na najvyššej úrovni domu sa nachádza ešte jedna strešná záhrada s panoramatickým výhľadom na mesto, na ktorú sa dostanete popri malej súkromnej pracovni. Schodisko je ďalším výrazným prvkom tohto domu, tiahne sa odspodu nahor, pričom namiesto zábradlia sú použité praktické nábytkové kubusy.
Architektúra rodinného domu vznikala prirodzene. Základom bol priestorový koncept interiéru a tiež zohľadnenie svetelných a výškových možností pozemku. Výsledkom je nadčasový domov, z ktorého priam srší pohoda komfortného rodinného života.
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 07.10.15
Návštěvnost: 20118 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.