Obytný soubor Fairyland Guorui

Obytný soubor Fairyland Guorui
Tým:Hannes Pfau, Markus van Aalderen, Shoujiong Zhang, Whenzen Yi, Fernie Lai, Yuchen Liu, Irina Bogdan, Cristina Gimenez, Gil Greis
Adresa: Yunteng Road 2#, Miyun Economic & Technical Development Zone 1, Peking, Čína
Investor:Guorui Group
Realizace:2010 - 2015
Užitná plocha:26455 m2
Plocha pozemku:23489 m2


foto Edmon Leong
Vilový komplex se nachází v pekingské rozvojové zóně. Parcela leží v místě, kde se slévají dvě řeky, obklopena přírodní scenerií a výhledy na pohoří. Aby se výhody pozemku plně využily, sleduje dispoziční řešení volný plán. Veřejné prostory uprostřed komplexu a také ty na něj navazující se odkazují k filozofii určené urbanistickým řešením a reagují na kontext místa u vodních toků. Toto řešení zahrnuje pobřežní promenádu či promenádu lemovanou stromy, stejně jako velkou ústřední zahradu. Zahradní úpravy celého developmentu odpovídají okolnímu přírodnímu prostředí. Na podporu této venkovní atmosféry příznivé pro pěší pohyb obyvatel byla veškerá automobilová doprava omezena na minimum a pro samotná auta je vyhrazeno ústřední parkoviště.
Základním principem se při navrhování vil stala kombinace osobitosti a zřetelných kvalit komunity.
Jednotlivé vily lemují spleť obyčejných chodníků jako jakési sochy, stavby s volnou, svobodnou formou se obracejí k odlišným výhledům na okolní krajinu.

Fasády — Urbanistické řešení přináší skulpturální vily rozeseté po nábřežích, každou s vlastním charakterem a obytnými prostory, včleněnou do společného prostoru s cílem povzbudit sousedský efekt. Fasády vil jsou navrženy tak, aby vytvářely silné prostředí propojující interiér a exteriér. Za tímto účelem jsou do nich začleněny odlišné “sestavy” prvků, včetně balkonů, konvexně vystupujících oken (bay windows), markýz či teras a také střešních zahrad. Různorodá seskupení těchto motivů vytvářejí napříč areálem odlišné typy vil, umožňují rozmanitost a díky skladbě geometrických prvků ochraňují pocit jedinečnosti.
Vytvoření těchto základních elementů umožňuje bezpočet variací a zároveń udržení vyváženosti a soudržnosti celého souboru. Stejně tak zvyšuje efektivitu výroby i konstrukce fasády.
U dispozic vil se snoubí moderní a tradiční způsob bydlení, s respektem k životu rodiny. Domy nabízejí škálu pokojů pro všechny věkové kategorie: některé jsou společné pro sdílené aktivity, jiné slouží zábavě či rodinnému stolování, další jsou vyhrazeny pro soukromí. Začlenění venkovních prostor (prvků) do řešení fasády přidává další škálu obytného prostředí, a vytváří tak rovnováhu mezi soukromým obyvatel, co největším přístupem denního světla, širokými výhledy a otevřenými prostory.
Fasádní obklad je vyroben z recyklovaného (drceného) kamene. Tento materiál umožňuje provedení plynulých křivek, ale zároveň dovoluje místním firmám nezbytnou toleranci.

Udržitelný rozvoj — U domů je použito bezpočet nástrojů a řešení k šetření energií. Jsou uplatněny pasivní postupy, jež berou v úvahu orientaci jednotlivých budov, umístění a proporci prosklených ploch s ohledem na tepelný zisk. Další prostředky k šetření energií zahrnují pokročilé tepelné izolace stěn i oken, regulovatelné podlahové vytápění, solární energii, pokročilou ventilaci, jež odstraňuje téměř veškeré nežádoucí částice a poskytuje čistý zdravý vzduch, systém využívající větrnou energii pro osvětlení a udržitelné stavební materiály.

Kráceno redakcí
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od UNStudio