Rekonstrukce vily na Barrandově

Vila Jindřicha Kaplana

Rekonstrukce vily na Barrandově
Ve dvou horních podlažích tohoto velkorysého domu, jenž navrhl a v roce 1928 postavil architekt J. Kaplan, se původně nacházel jeho vlastní byt. V prvním suterénu (při pohledu z ulice) byl umístěn architektův ateliér a ve druhém suterénu zázemí pro údržbu. Později byl majitel domu nucen upravit ateliér na další bytovou jednotku. Dům následně vystřídal řadu obyvatel a prodělal několik necitlivých zásahů v interiéru i exteriéru, jež měly negativní dopad na vzhled stavby i na její technický stav.
Cílem rekonstrukce bylo proto vyřešení technických problémů, realizace nových dispozic v objektu a revitalizace původních interiérových prvků, včetně doplnění nových. Zásadou bylo respektování koncepce původní stavby a obnovení původní estetiky. Účelem provedených dispozičních změn bylo přiblížení soudobému stylu bydlení.
Nejvýraznější změnou exteriéru je nový balkon přístupný z prostoru mezi kuchyní a hlavním obytným prostorem, který hlavní podlaží přibližil zahradě. Dalšími exteriérovou změnou bylo francouzské okno propojující zahradu s druhým suterénem. Také byly provedeny nové úpravy střešních teras, včetně doplnění historizujícího zábradlí, a v změny v parteru a zahradě. Jelikož se na dům vztahuje památková ochrana, byly veškeré úpravy exteriéru a zahrady konzultovány v průběhu návrhu i realizace s příslušnými odborníky.
Výsledná dispozice je na všech podlažích tvořena jednou bytovou jednotkou, jež obsahuje hlavní obytný prostor propojený s jídelnou a kuchyní, šest ložnic a čtyři koupelny. Tuto jednotku lze v případě potřeby rozdělit až na tři samostatně přístupné byty.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
hezké
Michal
19.11.15 09:08
+
Rudolf
21.11.15 03:58
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Atelier A ČR