The Loom

The Loom
Adresa: 14 Gower's Walk, Londýn, Velká Británie
Investor:Helical Plc
Realizace:2016
Užitná plocha:10219 m2


Stavba získala RIBA London Award 2017, RIBA National Award 2017 a Brick Award 2016 – Best Refurbishment Project
Budova bývalého skladu vlny se nachází v londýnské čtvrti Whitechapel. Je součástí urbanistického projektu Goofmans Fields, který má přeměnit tuto omšelou lokalitu britské metropole na kreativní dynamickou čtvrť s bary a kavárnami.
Funkční náplň budovy poskytuje především pracovní prostory a snaží se odhalovat původní historickou strukturu. Nové architektonické zásahy jsou citlivé. Byl vytvořen nový komunikační systém včetně hlavního vstupu z Gowers Walk. Kromě recepce se u hlavního vstupu nachází kavárna, impuls pro vtahování veřejnosti do interiéru. Vnitřek budovy prosvětluje ústřední velkorysé atrium. Opticky propojuje dění v jednotlivých patrech.
Stavba získala mnohá ocenění. Porotci oceňovali jasné a jednoduché dispoziční uspořádání. Detaily jsou krásně provedeny. Rozhodnutí, které původní části zachovat a které odstranit, jsou velmi dobře zvážena. Ocelová mříž před hlavním vchodem odkazuje na historii budovy – tkaní na stavu (loom = tkalcovský stav). Na původní funkci odkazuje i monumentální nástěnná malba v atriu od Stuarta Patience.
Projekt rekonverze bývalého skladiště je citlivý, zachoval nejhodnotnější části budovy, nově nabízí atraktivní pracoviště pro kreativní start-upy a pozitivně působí na okolí. Má šetrné odpadové hospodářství a elegantní zázemí pro jízdní kola zaměstnanců. Největším přínosem je však úcta k historii a architektuře původní budovy.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Duggan Morris Architects