Unité d'Habitation Firmini

Unité d'Habitation Firmini
Spoluautor: André Wogenscky
Adresa: Rue de la Fontaine du Loup, Firmini, Francie
Projekt:1960
Realizace:1965-67
Užitná plocha:27859 m2


Starosta Firminy Claudius Petit pověřil Le Corbusiera, aby pro město navrhl soubor Unité d'Habitation, který by byl završením rozsáhlé bytové výstavby, jejíž první etapu započali architekti Marcel Roux a André Sive.
Po II. světové válce ve Firminy očekávali nárůst až na 50000 obyvatel. Chtěli být na tuto situaci připraveni a proto požádali Le Corbusiera, aby vypracoval urbanistický návrh „Zelneného Firminy“ se 3500 bytovými jednotkami včetně tří domů Unité d'Habitation. Populace však zůstala stagnovat na počtu 25000 obyvatel a tak město ustoupilo od záměru realizovat zbývající dva Unité d'Habitation.
Se stavbou se začalo v roce 1965. Po Le Corbusierově smrti se projektu ujal jeho asistent André Wogenscky. Dům s kapacitou 414 bytů byl dokončen v roce 1967, ale i po šesti letech zůstávala třetina bytů neobsazená. Podobně jako Unité d'Habitation v dalších francouzských městech má bytový dům stejné rozměry (130m dlouhý, 21m široký a 56m vysoký). Stejně tak jsou obě podélné fasády orientovány východním a západním směrem a jsou opatřeny mohutnými betonovými slunolamy. Na rozdíl od slavného domu v Marseille si museli ve Firminy vystačit se čtvrtinovým rozpočtem.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Le Corbusier