Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Kanceláře Apiary

Autor: majo architekti | Štěpán Jablonský, Jan Jaroš, Martin Poláček
Adresa: Karlín Hall, Pernerova 47, Karlín, Praha, Česká republika
Investor: Apiary Czech Republic, s.r.o.
Projekt: 02/2015 Realizace: 04-06/2015
Užitná plocha: 584 m²

Představované sídlo českého IT startupu Apiary se nachází v bývalé tovární hale, která je dnes součásti komplexu Forum Karlín v Praze. Hala byla předem načleněna na menší nájemní jednotky a opatřena vestavěným patrem. Dispozice fitoutu a jeho architektonický výraz, který byl předmětem naší práce, se snaží navázat na svébytný charakter průmyslové stavby a uzpůsobit jej potřebám nového nájemníka.

Jedním z hlavních výrazových prostředků návrhu je přiznání "hardwaru" stavby, tedy konstrukcí a technologického vybavení kanceláří. Původní ocelové konstrukce jsou natřené na bílo a ukázané jako pohledové, ve stropech není užito podhledů, veškeré rozvody jsou viditelné, ponechané ve své přirozené barevnosti. 

Také zvolené materiály sledují nastavenou "estetiku přiznaného", surovou fyzičnost povrchů je možné chápat i jako harmonickou protiváhu virtualitě firemních produktů. V 1.NP je podlaha z průmyslové lakované cementové stěrky, v 2.NP z olejovaných modřínových podlahových palubek "céčkové" kvality. Vnější zeď s okny je ponechána ve štuku bez finální výmalby. Sklad kol je oddělen přepážkou z tahokovu v  rámu z ocelových jeklů, vestavba v přízemí je obložena hliníkovým plechem. Vestavba recepce je provedena z lakované smrkové překližky. Kuchyně a vestavba schodiště jsou z lamina (antracit). Dělící stěny pracovišť jsou z příčkovek Ytong, stříkaných šedou barvou s přiznanou strukturou (tj. bez omítky). Ocelová konstrukce je těmito příčkami vyplněna metodou hrázdění. Příčky menších zasedaček jsou natřeny antracitovou barvou. Hmota toalet je obložena stejným typem dřeva, které je použito na podlahu.

Přestože šlo o "pouhé" zařízení interiéru, tématem bylo také hmotové uspořádání vestaveb v obou patrech a práce s přirozeným osvětlením. S výjimkou akustické ytongové příčky oddělující jednotlivá pracovniště ve 2.NP jsou jednotlivé elementy dispozice chápány jako objekty vložené do velkého prostoru haly, samostatně zastropené pod skutečným stropem (v 1.NP), nebo beze stropu, otevřené dennímu světlu (zasedačky ve 2.NP). Aby denní světlo ze stropních světlíků mohlo pronikat i do spodního podlaží, byl ve 2.NP u zadní stěny vyříznut v podlaze podlouhlý otvor.

V souladu s pravidelnou fasádou je interier přízemí dělen na 4 odlišně definované zóny - 1) plechová vestavba, ve které je sklad kol, šatna se sprchou, WC a větší zasedací místnost. 2) dřevěná vestavba s recepcí, odpočinkovým a barovým sezením a relaxační místností. 3) jídelna s modulárními stoly a projekčním plátnem. 4) vestavba schodiště, pod kterým je kuchyň s barem a sklad.


















Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 21.09.15
Návštěvnost: 20006 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.