Pražírna Kyjov

Pražírna Kyjov
Adresa: Komenského 1407/14, Kyjov, Česká republika
Investor:Vojtěch a Tomáš Výletovi
Projekt:8/2014 - 2/2015
Realizace:1/2015 - 5/2015


Koncept
Základní myšlenkou návrhu interiéru kavárny bylo vytvoření multifunkčního prostoru jak pro milovníky kvalitní kávy, tak pro ostatní návštěvníky, kteří zatím ve městě Kyjově, kde se kavárna nachází, hledali takový prostor jen velmi obtížně. Představa budoucích majitelů kavárníků o provozu kavárny byla více než zajímavá - kavárna by měla fungovat jako příjemné útočiště, kde si člověk může dát výbornou kávu upraženou ve vlastní pražírně, k denní nabídce mimo jiné patří i kvalitní nápoje a drobné občerstvení z domácí výroby.

Kavárna je zaměřena jak na denní provoz, kdy se zde očekávají i dětští návštěvníci, tak na provoz večerní a noční, kdy se zde ve večerních hodinách pořádají vernisáže, promítání, přednášky i klidnější hudební produkce. Pro tyto účely je v kavárně navrženo nízké podium, na kterém stojí piano a variabilní posezení. Hlavní sezení je pak u kulatých a čtvercových stolů se židlemi a na dlouhé lavici u zdi vpravo od vstupu. Uprostřed dispozice se nachází tzv. "pokojíček" s pohodlnou sedačkou a několika křesílky.

Materiály, barevnost
Pro všechny plánované aktivity v kavárně bylo potřeba navrhnout velmi variabilní prostor, a zároveň ho co nejvíce sjednotit a sladit, a to materiálově i barevně. Byl zde kladen velký důraz na použití přírodních materiálů, a ty jsou použity v maximální míře ve svých původních podobách. Na podlaze je velmi odolný a trvanlivý leštěný beton, požadavek na akusticky neprůzvučný strop splňuje speciální heraklitový deskový podhled v přírodním světlém odstínu. Na dvou místech se podařilo uchránit před omítnutím zdi z betonových tvárnic.
Dalším důležitým materiálem je dřevo - dub, a to v několika podobách. Vlevo od vstupu je navrženo mírně vyvýšené podium z dubových prken, které bude přes den sloužit jako dětský herní koutek. Na podiu jsou také umístěny variabilní dřevěné kostky dvou velikostí - stoly a židle, které jsou používány jen v případě potřeby, jinak jsou seskládány do řady pod policí u zdi.

Výrazným prvkem celého interiéru je barový pult, který je řešený jako skládačka z dlouhých dubových fošen a prkenných nosných pilířků. Vpravo od vstupu je u výstavní zdi umístěna dlouhá dřevěná lavice s polstrováním a uprostřed dispozice, kde se nachází tzv. "pokojíček" s pohodlnou sedačkou a několika křesílky, stojí dvě mobilní dřevěné knihovny na kolečkách.
Dalším výrazným barevným doplňkem je antracitový (až černý) odstín několika prvků v interiéru. Obě protější stěny určené pro vystavování obrazů jsou navrženy v černé tabulové výmalbě. U podia je tabulová výmalba použitá i na vedlejší zeď, zde bude lehce dosažitelná i pro malé děti a jejich výtvarné řádění. Vedle podia stojí u vstupu na wc vysoká částečně prosklená výstavní skříň, kde se vystavuje prodejní zboží. Posuvné dveře, které vedou na wc, jsou provedeny ve stejném antracitovém odstínu a zajíždí do kapsy za výstavní skříní. Vedle dveří je na zdi z betonových tvárnic umístěna velká skleněná tabule.

Důležitým materiálem, který je v kavárně také často používaný, je kov s černým matným povrchem. Ten našel uplatnění u osvětlení (napájecí lišty pro reflektory, atypický závěsná svítidla nad kulatými stolky) a hlavně na 5m dlouhém plechu nad barovým pultem s vyříznutým nápisem - názvem kavárny - "Pražírna". Stejný motiv je použitý na velkém svítícím vývěsním štítu na fasádě domu. 
Sociální zařízení kavárny má podlahu také z leštěného betonu. Na nejvíce exponovaných plochách je použitý keramický obklad s výraznou světle zelenou barvou, kolem umyvadel jsou obklady černé matné. Ostatní plochy jsou opatřeny omyvatelným nátěrem ve světle šedém a antracitovém odstínu. Místnosti wc jsou u umyvadel doplněny o malé zavěšené skříňky, na dámském wc je také přebalovací pult. Nad oběma umyvadly jsou na stěně nalepená velká zrcadla a nad nimi pak osvětlení Led páskami v Al profilech.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ČernáArchitektura