Rodinný dům v horách

Rodinný dům v horách
Projekt:2013
Realizace:2014
Zastavěná plocha:254 m2
Náklady:8 000 000 CZK



Parcela
Parcela pro tento dům byla pro celý návrh klíčová. Nachází se v klidné části obce Pstruží, která se rozprostírá v Beskydech na svazích Ondřejníku. Z parcely jsou nádherné výhledy na okolní hory s dominující Lysou Horou a Smrkem. Pozemek se svažuje dolů směrem na východ. Jihovýchodním směrem jsou také situovány zmíněné výhledy. Především při západu slunce je tak možné z obytných místností sledovat úchvatné scenérie červenajících se hor. Směrem na západ pokračuje úbočí Ondřejníku až k jeho vrcholu.
Příjezd na parcelu je ze severovýchodní strany.

Architektura domu
Dům má výrazný liniový tvar. Je dlouhý přes 30m a široký pouze 6-10m. Osa domu probíhá po vrstevnici, aby nebylo nutné kvůli výraznému sklonu pozemku použít vnitřní vyrovnávací schodiště. Hmota domu má po celé délce sedlovou střechu, což bylo dáno místními regulativy. Dům je zónován dle účelu na technicko-skladovací část, denní část, část koupelny prádelny a techniky a ložnicovou část s pracovnami. Tyto jednotlivé zóny se propisují i do exteriéru budovy, kdy výrazně vystupují části denní zóny s obývacím pokojem a část s ložnicemi. Dům má tak ze strany terasy přívětivé členění na několik "domečků", které jsou příjemné svým rozměrem a zapadají do horské krajiny. Velký důraz byl kladen na výhledy z interiéru. Díky tomu je velké prosklení v obývacím pokoji, dětském pokoji a pracovně přesně zacíleno na hory a obyvatel domu si může tyto výhledy náležitě užít.

Zahrada

Pozemek, na kterém dům stojí, je poměrně rozlehlý. Stavba byla umístěna do jeho středové části. Dům parcelu díky tomu půlí na dvě části. Spodní zahrada s výhledy je pobytová, je zde velká terasa a okrasná část zahrady. Naproti tomu západní část zahrady je vyhrazena pro ovocný sad a prostor pro dětské hřiště.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Master Design s.r.o.