InvestCorp Building

Centrum Středního východu

InvestCorp Building
Spolupráce:Jim Heverin, Johannes Hoffmann, Ken Bostock, Alex Bilton
Adresa: 66 Woodstock Road, Oxford, Velká Británie
Projekt:2006
Realizace:2013-15
Užitná plocha:1127 m2
Plocha pozemku:900 m2
Náklady:15 500 000 Euro


V roce 1957 bylo na Oxfordské univerzitě založeno Centrum Středního východu, které se věnuje výzkumu a výuce o arabských zemích od 19. století do současnosti. Institut, který se zabývá především vzděláváním v oblasti humanitních a společenských věd, sídlí od 1978 v bývalé faře kostela sv. Filipa a Jakuba postavené roku 1887 Charlesem Buckeridgem v neogotickém slohu. Centrum Středního východu je součástí St. Antony's College (jedné z nejmladší kolejí Oxfordské univerzity), kde v současnosti studuje 400 studentů z celkem 67 zemí. Za dobu své existence Centrum Středního východu nashromáždilo jedinečnou kolekci mapující moderní dějiny na Blízkém východě. Archiv, který byl zřízen v roce 1961, obsahuje specializovanou knihovnu, archiv soukromých dokumentů a historických fotografií čítajících na 100000 kusů. V 70. letech přibyla v areálu St. Antony's College brutalistní budova Hilda Besse od kanceláře Howell Killick Partridge & Amis, která je dnes umístěna na seznamu chráněných památek.
Díky rozrůstajícím se sbírkám vzešel požadavek na výrazné rozšíření, kterého se centrum dočkalo díky štědré dotaci bahrajnské investiční společnosti InvestCorp. Díky ní mohla být kapacita centra téměř zdvojnásobena a přibyl také přednáškový sál pro 117 hostů. Autorem organicky ztvárněného návrhu je londýnská architekta Zaha Hadid, jejíž kořeny rovněž sahají na Střední východ.
Budova InvestCorp připomíná stříbrnou žvýkačku napjatou mezi historickými stavbami neogotické fary a brutalistním archivem. Autorka stavby Zaha Hadid, investor Nemir Kirdar stejně jako ředitel centra Eugene Rogan však raději mluví o budově , která “přemosťuje“ kultury i historická období. Prohnutí západní části domu Zaha Hadid zdůvodnila ustoupením před vzrostlou kalifornskou sekvojí, která se může dožít až 3500 let a vyrůst až do výšky 100 metrů. Ztvárnění zbývajících částí objektu bylo podle ní stejně tak jasné.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Zaha Hadid Architects