Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Technologické a výzkumné centrum Wismar
TFZ - Technologie- und Forschungszentrum Wismar

Autor: Jean Nouvel
Spoluautor: Ziebell + Partner
Adresa: Alter Holzhafen 19, Schwerin, Wismar, Německo | mapa
Web: www.forschung.hs-wismar.de
Realizace: 1998-2003

Wismar je staré hanzovní a přístavní město v Baltském moři. Hlavní obchodním artiklem původně byla přeprava dřeva. Dnes se město zaměřuje na high-tech ekonomiku. Historická část města byla zrekonstruována podle přísných norem. Také nové stavby musí splňovat vysoké požadavky. Mezi starým přístavem a loděnicí ležící severozápadně do historického centra vybíhá do moře pevnina. A právě tento pozemek byl vybrán, aby zde vzniklo technologické a výzkumné centrum. Nabízí laboratoře a kanceláře k vývoji produktů na poli laserové techniky, pokročilé farmacie a elektroniky. Zde mladí a odvážní podnikatelé získávají pevné zázemí pro inovace v každém z těchto oborů.
Jeana Nouvela k přístavům váže dlouhodobý milostný vztah: je nadšený z jejich nepoddajné estetiky, jejich nadrozměrných strojů, širé oblohy a surové konfrontace moře s pevninou. Projekt technologického a výzkumného centra ve Wismaru mu poskytlo výbornou příležitost naložit s místem, jakému již předtím čelil v Rotterdamu na La Coruga. Budova ve tvaru písmene U zaujímá samý okraj výběžku s přímým výhledem do tří stran na moře. Přízemí (na nábřeží) zabírají laboratoře a výroba, zatímco ve druhém poschodí se nachází kanceláře pro firmy a administrativu. Špička domu orientovaná na severozápad je věnována komerci a návštěvníkům. Terasa na nábřeží se otevírá na dvojici pontonů, kdy jeden slouží jako jednací místnosti a druhý jako kavárna. Severovýchodní a jihozápadní křídla jsou postaveny na samotném břehu, ale přitom ponechávají krytý pěší průchod na úrovní přístavní hráze. Budovy v přístavišti jsou obsluhovány z dvorní strany. Vnitřní dvůr současně slouží k parkování. Střešní “penthouse“ je přístupný osobním i menším nákladním automobilům prostřednictvím výtahu. Za přímočarým a funkčním návrhem se ukrývá výrazná Nouvelova obrazotvornost s citem pro kontrast: v tomto případě sofistikovaný rozdíl mezi centem vyspělých technologií a syrovým prostředím okolního přístavu. Směrem k moři je objekt opláštěn pohledovým betonem a cortenovým plechem; do dvora jsou pak hlavními fasádními materiály tabulový plech a eternit. Všechna podlaží a schodiště jsou sestaveny z běžně dostupných kovových prefabrikátů. Na střeše na pontonech jsou umístěny standardní lodní kontejnery i s jejich vybledlou barevností. Zářivá tovární grafika tak vhodně doplňuje ošlehaný průmyslový vzhled, jaký Nouvel hledal pro své centrum.
Ateliers Jean Nouvel
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 22.07.14
Návštěvnost: 12375 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.