Rodinný dům v Staré Boleslavi – Káraném

Rodinný dům v Staré Boleslavi – Káraném
Realizace:2014
Zastavěná plocha:194 m2
Náklady:5 000 000 CZK


Parcela pro dům se nachází v okrajové a málo zastavěné části obce a má tvar zalomeného obdélníku. Ze severozápadu je parcela lemována borovicovým lesem, čímž vytváří krásné prostředí lesa a klidu.
Dům samotný je navržen tak, že do jisté míry kopíruje tvar parcely a je přisazen ke straně, která přiléhá k sousedům a komunikaci. Díky tomu se do maximální míry otevřela zahrada, která má díky vlastnímu zalomení domu i částečné krytí - tvoří polouzavřený prostor.
Hmotově je dům dělen na dvě křídla. Hlavní křídlo s pultovou střechou ukrývá denní část a je mírně dominantní. Pultová střecha se zde propisuje i do interiéru a v obývacím pokoji tak světlá výška postupně stoupá a expanduje do zahrady až do výšky přes 3 m. Denní zóna s obývacím pokojem a kuchyní je orientována k lesu a do zahrady a zároveň umožňuje průhled k příjezdu.
Druhé křídlo je tvořeno dětskými pokoji a ložnicí, koupelnou a technickou místností. Dětské pokoje mají kvůli proslunění orientaci na jihozápad. Tato část domu je zastřešena plochou střechou.
Dům je z velké části obložen cedrovým dřevěným obkladem, což harmonicky koresponduje s navazujícím lesem. Obklad není nijak ošetřen a bude se tak v čase proměňovat a šednout a bude uživatele domu bavit svým vývojem, což bylo i klientovým přáním.
Fasády jsou provedeny velice jednoduše, pouze v prostoru chodby a zadní části obývacího pokoje a kuchyně je monotónnost domu narušena několika nahodilými okny, které tyto fasády rozehrávají a dodávají i interiéru na originalitě.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Master Design s.r.o.