Cosmo - MoMA/P.S.1 2015 Young Architects Program

Cosmo - MoMA/P.S.1 2015 Young Architects Program
Spolupráce:Patrick Craine, Jocelyn Froimovich, Roberto González García

Adresa: 22-25 Jackson Avenue/46th Avenue, Long Island, USA
Realizace:26.06.2004 - 05.09.2015


Obyvatelé New Yorku denně spotřebují dvě miliardy galonů (7,5 mil. m³) vody. Projekt Cosmo od madridského architekta Andrés Jaque je mobilním exponátem, který používá běžně dostupné součástky zavlažovacích systémů, aby zviditelnil skrytý urbanismus podzemních rozvodů, na nichž jsme bytostně závislí.
Koncem června byl na dvoře galerie P.S.1 zpřístupněn již šestnáctý pavilon vypisovaný newyorskou MoMA pro mladé začínající architekty. Autorem letošní zahradní instalace je madridský rodák a spoluzakladatel Kanceláře pro politickou inovaci Andrés Jaque, který v současnosti působí na Kolumbijské i Princetonské univerzitě.
Pestrobarevná skulptura ve skutečnosti představuje ekosystém zkonstruovaný tak, aby každé čtyři dny vyčistil 3000 galonů (11,4 m³) vody, odstranil z ní nečistoty, dusičnany, vyvážil pH a zvýšil obsah rozpuštěného kyslíku.
Cosmo je odpovědí na nepříznivou předpověď OSN, že za deset let budou dvě třetiny světové populace pociťovat nedostatek pitné vody. Kromě moralizování je však Cosmo také prostředkem ke společným oslavám. Bleděmodrý objekt je celý na kolech a může se snadno přemísťovat. Jeho úkolem je vytvářet příjemné klima, které bude lidi spojovat. Svou bohatou vizuální estetikou zároveň připomíná pouťovou atrakci. Tím se ožehavé odborné téma zpřístupňuje širokému okruhu, který se chce především bavit, přičemž vedlejším produktem této zábavy je ochrana životního prostředí.

0 komentářů
přidat komentář