Humpty Dumpty

Humpty Dumpty
Spolupráce:Dalibor Dvořák
Adresa: Jaselská 16, Brno, Česká republika
Investor:Klára & Dalibor Přecechtělovi
Realizace:19. března 2015


Mobiliář: Radek Eisenwort (Moravia Interier Design, s.r.o.)
Svítidla: Bachman
Výmalba, nápisy: Petr Fiala & Petr Šťavík
Výmalba vzoru: Malujeme jinak
Potisky: Happy Fish

Investoři se po návratu z Británie rozhodli otevřít v centru Brna kavárnu pro rodiče s dětmi. Chyběl jim podnik, kde by děti nebyly odsunuty do obvyklých plastových dětských koutků v rohu kavárny pro dospělé, a kde by se mohly učit anglicky, malovat si, cvičit a vařit. V Humpty Dumpty se primárně vycházelo z dětských potřeb, které určily výběr prostoru, nabídku jídla a programu, ale i interiér a grafiku.
K názvu majitele inspirovala klasická anglická dětská říkanka o vajíčku Humpty Dumpty.

Humpty Dumpty sat on a wall,
Humpty Dumpty had a great fall.
All the king's horses and all the king's men,
couldn't put Humpty together again.


Říkanka se stala základním vodítkem vizuálního a prostorového řešení kavárny, která se nachází v bývalém bytě v přízemí nájemního domu z počátku 20. století. Každá ze čtyř místností (bar, kavárna, herna, zimní zahrada) je věnována jednomu verši básně, který je skrze mobiliář a výmalbu interpretován. Návštěvník má při pohybu kavárnou vlastně projít textem. Zároveň bylo cílem zachovat částečně charakter prostoru jako bytu.
Mobiliář se tak mírně liší v každé z místností, ale zachovává společný vizuální jazyk, materiály a barevnost. Každý verš má přiřazenu barvu a vzor, které se kavárnou propisují.
Přáním investora i architekta bylo vytvořit prostor, který je sice pro děti vizuálně atraktivní a živý, ale který se vyhýbá klasickým klišé v použitých omyvatelných materiálech a infantilní grafice. V Humpty Dumpty se děti nepodceňují. V kavárenské části byly například navrženy dvouúrovňové stoly, které umožňují dětem sedět s rodiči společně, a přitom na vlastním nábytku, který se od "dospěláckého" liší pouze velikostí.
Mobiliář na míru je vyroben z lakovaných svařovaných profilů, masivního dřeva a dřevoštěpky. Podpůrné konstrukce stolů vycházejí tvarově a barevně z dětských stavebnic. Současný nábytek je doplněn několika klasickými kusy, industriálními lustry a textilem se skotskými vzory. Kousek Británie v Brně.
Ing. arch. Martin Hrdina
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Martin Hrdina