Stálá expozice na zámku Kunštát

V erbu tří pruhů

Stálá expozice na zámku Kunštát
Adresa: Zámecká 1, Kunštát, Česká republika
Investor:Národní památkový ústav
Realizace:21. června 2014


foto: Vladimír Novotný / kiva.cz
Autor libreta výstavy a kurátor:
Michal Konečný
Architektonické a grafické řešení: Martin Hrdina
Dodavatel mobiliáře výstavy: Expoline AT, s.r.o.
Potisky: Happy Fish

Nová stálá expozice na státním zámku Kunštát V erbu tří pruhů byla zrealizována v rámci projektu Rok pánů z Kunštátu. Expozice dokumentuje středověkou historii původního hradu v nově otevřených středověkých sklepeních, v renesančním přízemí jižního křídla a na hradním parkánu.
Jednotlivé místnosti jsou zaměřeny na konkrétní aspekty středověkého života na hradě v rámci tématických okruhů: architektura hradu, hry a turnaje, víra, válka, smrt, kuchyně a geneze rodu pánů z Kunštátu.
S kurátorem výstavy Michalem Konečným jsme se rozhodli pro vizuální a prostorové řešení, které je v kontrastu s hrubou zděnou a kamennou architekturou jednotlivých prostor. Vytvořili jsme tvarově zcela současnou expozici, která se neispiruje a zároveň nekonkuruje původní architektuře hradu.
Expozice je řešena jako soustava pódií a panelů, které se barevně liší v rámci jednotlivých tématických okruhů. Návštěvník výstavy vstupuje na pódium a ví, v kterém okruhu se právě nachází. Jednotícím vizuálním prvky jsou tři černé pruhy z erbu rodu pánů z Kunštátu.
Výrazným prvkem jsou polepy jednotlivých panelů, které pracují s fotografiemi a ilustračním materiálem ze sbírek Národního památkového ústavu. Doplňují je vitríny s exponáty a dotykové obrazovky s interaktivními programy. V rámci expozice byla také navržena kompletní doprovodná grafika, propagační materiály, pracovní listy pro děti a tři publikace o středověkých stavbách a umění.
Martin Hrdina
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Martin Hrdina