Rezidence Sacre Coeur II

Rezidence Sacre Coeur II
Spolupráce:Jana Hamrová, Petra Hlaváčková
Soutěžní tým 2007: Jan Schindler, Ludvík Seko, Lukáš Brom, Petra Hlaváčková
Adresa: Holečkova ulice, Smíchov, Praha, Česká republika
Investor:Satpo
Soutěž:2007 (1. cena)
Realizace:2017
Užitná plocha:13500 m2



Celý projekt Sacre Coeur sestávající z několika etap je situován na jižním svahu pod rezidenční čtvrtí Hřebenka, mezi ulicemi Holečkova–Grafická a Kinského zahradou a parkem Sacre Coeur.
Nedílnou součástí urbanistického souboru je kromě dvou rezidenčních bloků a dostavby dvou nárožních proluk menšími činžovními domy také komplex domovu pro seniory, který svým drobnějším měřítkem zprostředkovává plynulý přechod k parku Sacre Coeur.
RSC2... je to vlastně bydlení v mostě a může připomínat třeba florentské Ponte Vecchio – v tomto případě překonává neviditelnou překážku podzemního tunelu. Pracujeme s parcelou se skvělými sousedy – smíchovský park Sacre Coeur, klášter sv. Gabriela a zahradu Kinských, a zároveň se pohybujeme nad Strahovským tunelem s panoramatickými výhledy na Prahu.
Pomocí obytných ramen tunel překračujeme a znovu tak rehabilitujeme městský blok v centru města, který byl v minulosti právě kvůli tunelu částečně zbořen. A to vše hned vedle našeho obdobného projektu RSC 1, ve kterém se už několik let nad tunelem bydlí. Také zde je důležitým prvkem volný parter s podloubím podél východní fasády, který propojuje zelený vnitroblok s přilehlým parkem a dává tak vyniknout "zubaté" fasádě tvořené vyklopenými arkýři nasměrovanými do slunného údolí Smíchova.

Ustoupením bloku od uliční čáry před novorománským klášterem doplňujeme veřejný prostor nového parku o plochu náměstí s obchody a autobusovou zastávkou.
Vnitřkem budovy prochází mostní konstrukce a přirozeným způsobem definuje prostorové uspořádání domu s možností nabídnout atypické bydlení loftového charakteru. Architektura střechy je tvořena pěticí samostatných penthousů, které svým členitým tvarem harmonicky reagují na měřítko okolních staveb a zároveň poskytují dostatek soukromí pro své obyvatele. 
Parkingy a sklepy jsou umístěny pod celým objektem a jako jediné části bloku spočívají na stropě tunelu, který klesá ve směru okolního terénu. Jednopodlažní prostor garáží tedy kaskádovitě kopíruje daný sklon a vytváří tak prostorově zajímavé terasy, na kterých odpočívají auta.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI s.r.o.